tiistai 12. kesäkuuta 2018

Stabat Mater Tapiolan kirkossa, 8.6.2018


Olen aina pitänyt Rossinin Stabat Materista ja kun nyt Espoon Urkuyö ja Aaria festivaalin Stabat Materissa tenorin ilmoitettiin olevan Tuomas Katajala, olin aivan tohkeissani. Ikävä kyllä saavuttuani Tapiolan kirkkoon ja saatuani ohjelmalehtisen käteeni, huomasin, että Katajala olikin sairastunut ja hänen sijastaan tenorina laulaisi Heikki Hattunen. Ja niin kuin olin odottanut Cujus animamia Katajalan esittämänä!

Huonosta alusta huolimatta Stabat Mater kuitenkin osoitti voimansa. Istuin tällä kertaa sellaisella paikalla, josta pystyin varsin hyvin kuulemaan Tapiola Sinfoniettan soittoakin. Mielestäni kapellimestari Klaus Mäkelä sai orkesterin soimaan varsin hyvin. Kuoro oli yhdistelmä EMO Ensemblesta ja VocalEspoo -festivaalikuorosta ja sen työskentely oli vähän epätasaisempaa. Solisteja kuoro tuki hienosti, mutta joissain kohdissa sointi ei ollut aivan tasapainossa.

Solisteista suosikkini oli Petri Lindroos. Pro peccatis –aaria oli todella komeaa kuultavaa. Tuija Knihtilän ääni on ihastuttavan voimakas ja sopi hyvin Stabat Materiin. Hieman liiallinen vibraattorin käyttö häiritsi, mutta muuten Knihtilän kaunista ääntä kuunteli mielikseen. Heikki Hattusesta ei voi muuta sanoa kuin että hän ei ole Tuomas Katajala. Huokaus! Aurora Marthensia oli kiva kuulla erilaisessa roolissa kuin edellisen viikon Casa Naisia tai aiemmin keväällä kuulemani Rita. Marthens osaa näköjään esittää myös hieman vakavampaa ja dramaattisempaa musiikkia. Inflammatus oli paikoitellen todella vaikuttava.

Esitys oli kokonaisuutena siis hyvä ja voin vain kuvitella, miten loistokas se olisi ollut, jos Katajala olisi ollut terve ja esiintynyt. Mutta täytyy toivoa, että vielä joskus kuulen hänenkin Cujus animaminsa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti