lauantai 23. helmikuuta 2019

Giuditta Aleksanterin teatterissa, 22.2.2019

Franz Lehárin operetti Giuditta kantaesitettiin Wienin valtionoopperassa vuoden 1934 tammikuussa ja jo saman vuoden lokakuussa se sai suomenkielisen kantaesityksensä Helsingissä Aleksanterin teatterissa, jonne se nyt palaa 85 vuoden tauon jälkeen. Ohjaaja on – kukapa muu kuin – Ville Saukkonen.

Operetin tarina kertoo Giudittasta, joka jättää omistushaluisen aviomiehensä ja karkaa Octavion kanssa Pohjois-Afrikkaan. Octavio on upseeri, joka joutuu myöhemmin lähtemään joukkojensa mukaan ja jättämään Giudittan, josta tulee yökerholaulaja. Octavio palaa myöhemmin vain huomatakseen Giudittan löytäneen toisen miehen. Pari tapaa vielä myöhemminkin, mutta he eivät palaa kuitenkaan yhteen. Sinänsä erikoinen (ei-onnellinen) loppu operetille.

Giuditta on ehdottomasti yksi parhaimmista näkemistäni Saukkosen ohjauksista. Kokonaisuus on näyttävä ja sopivan hauska ja vauhdikas, mutta myös tarvittaessa vaikuttava. Taina Relanderin puvustusta ja lavastusta voi myös vain kehua. Teokseen oli selkeästi käytetty enemmän rahaa kuin moniin muihin Saukkosen ohjauksiin ja tulos oli sen mukainen.

Kuten niin usein muulloinkin Saukkosen ohjauksissa, tälläkin kertaa mukana oli tanssijoita (Anni Kaila, Antti Nieminen, Jaakko Nieminen ja Ilona Salonen), joiden tanssit sopivatkin harvinaisen hyvin tähän vauhdikkaaseen operettiin.

Octavion roolin laulanut Markus Nykänen oli hyvässä vireessä ja varsinkin hänen ensimmäinen aariansa teki välittömän vaikutuksen. Valitettavasti ensi-illan Giuditta, Riikka Hakola ei kuulu suosikkeihini, joten en päässyt täysin sydämin nauttimaan operetin kuuluisimmasta laulusta Illan kuumimmat suudelmat jaan (Meine Lippen, sie küssen so heiss). Mutta onneksi esityksessä oli paljon muita mukavia numeroita, joten voin ehdottomasti suositella teosta kaikille operetin ystäville. Esityksiä on vielä useita jäljellä ja lippuja saa www.ticketmaster.fi kautta.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti