maanantai 5. marraskuuta 2018

Ein deutsches Requiem Helsingin Tuomikirkossa, 2.11.2018

Cantores Minores esitti perjantai-iltana Helsingin Tuomikirkossa Johannes Brahmsin Ein deutsches Requiemin. Solisteina esityksessä olivat sopraano Helena Juntunen ja baritoni Tommi Hakala. Lohjan kaupunginorkesteria johti Hannu Norjanen.

Requiemista muodostuikin oivallinen päätös työviikolle. Tuomiokirkon akustiikka kykenee usein tuhoamaan kauneimmankin musiikin, mutta tällä kertaa onnistuin istumaan paikalla, johon musiikki kiertyi kuulumaan todella onnistuneesti. Brahmsin teos on hieman poikkeava perus-requiemeista, jotka yleensä perustuvat katoliseen sielunmessuun. Brahms on valinnut teoksensa tekstit eri puolilta Raamattua ja teoksen pohjavire on varsin lohdullinen, jopa riemuisa. Jo ensimmäinen kappale ”Selig sind” sai väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä.

Cantores Minores on ehdottomasti yksi lempikuorojani ja kiitos onnistuneen paikkani tällä kertaa kuulin todella hyvin eri äänialojen osuudet. Mahtava kokemus! Akustiikalla on oikeasti merkitystä musiikkia kuunneltaessa.

Solisteista baritonilla on tässä teoksessa selvästi enemmän laulettavaa kuin sopraanolla ja siksi nostankin illan suosikikseni Tommi Hakalan. Hänen äänensä ja esiintymisensä oli todella nappisuoritus. Äänen käyttö (matalat ja korkeat äänet, pianot ja fortet) olivat sykähdyttävän ihania. Olisin hyvin voinut kuunnella baritoniosuudet uusintana heti perään, jos se olisi ollut mahdollista. Hienosti Juntunenkin esiintyi, mutta hänellä oli vain yksi lyhyehkö soolo, joten ilta oli kyllä Hakalan. Ja mikäpä on parempi merkki onnistuneesta konsertista kuin kirkosta poispäin kävelevä virkistynyt kuuntelija! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti