maanantai 5. marraskuuta 2018

Tähtiin kirjoitettu Alminsalissa 30.10.2018

Viime kesänä näin Iittalassa Toivon Kuulan elämästä kertoneen kamarioopperan Yllätä ikuinen virta (esitetään muuten uudelleen Hämeenlinnan Verkatehtaalla maaliskuussa!) ja nyt Kansallisoopperan Alminsalissa esitettiin Saaristo-oopperan tuotanto Tähtiin kirjoitettu, joka sisältää kohtauksia Alma ja Toivo Kuulan elämästä alkaen heidän tapaamisestaan ja päättyen Kuulan kuolemaan. 

Tähtiin kirjoitettu koostuu puheosuuksista ja joukosta Kuulan lauluja. Esityksen käsikirjoituksen on laatinut Juhani Koivisto, joka on kirjoittanut myös samannimisen kirjan Alma ja Toivo Kuulasta. Ohjauksesta vastasi Merja Larivaara.

Ennen esitystä mietin, että kuinka Kuulan lauluista voi työstää ehjän kokonaisuuden kertomaan pariskunnan elämästä, mutta konsepti toimi mainiosti. Lauluista oli onnistuttu valitsemaan aina sopivat Alman suuhun eri elämäntilanteissa. 

Ja Marjukka Tepponen Almana onnistui eläytymään lauluihin upeasti. En ole aiemmin kuullut noin hienoa kokonaisuutta Kuulan lauluja yhdessä esityksessä. Illan hehkua tosin vähän laimensi se, että vaikka Tepposen tulkinta siis oli erittäin hyvä, niin hänen äänenkäyttönsä ei ollut ihan parhaimmillaan esityksessä. Toivo Kuulana pianon ääressä esiintyi Jukka Nykänen ja hän oli – kuten tavallista – todella hyvä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti