maanantai 12. marraskuuta 2018

Jumalanpalvelus keskiaikaisella musiikilla Pyhtään Pyhän Henrin kirkossa, 11.11.2018

Olen vilpittömästi sitä mieltä, että Sibelius-Akatemia tuo paljon mielenkiintoista lisäarvoa Suomen musiikkikentälle. Suosittelen liittymään heidän postituslistalleen (http://www.uniarts.fi/tapahtumat), sillä sitä kautta saa kuulla monista sellaisista esityksistä, joita ei mainosteta yleisesti, mutta jotka ovat kuitenkin ehdottomasti kuuntelemisen/näkemisen/kokemisen arvoisia. Yksi näistä järjestettiin sunnuntaina Pyhän Henrikin kirkossa Pyhtäällä. Taru Hämäläinen oli ensimmäistä jatkotutkintokonserttia varten koonnut (ja puhtaaksikirjoittanut) joukon keski-aikaisia liturgisia lauluja osaksi sunnuntain jumalanpalvelusta. Jumalanpalvelus noudatti periaatteessa tavallista luterilaista ehtoollisjumalanpalveluksen kaavaa, mutta joitain pieniä, mielenkiintoisia poikkeuksia musiikin lisäksi oli. Esimerkiksi myös pappi lauloi merkittävän osan omasta osuudestaan.   

Varsinaiset liturgiset laulut esitti gregoriaaniseen vokaalimusiikkiin erikoistunut lauluyhtye Populus Sion Taru Hämäläisen johdolla. Yhtyeen äänen sointi oli todella kaunis ja esitys oli suunniteltu myös poikkeuksellisen onnistuneesti. Yhtye ei jämähtänyt vain paikalleen, vaan osan lauluista yhtye esitti kuin vuoropuheluna (muutama jäsen alttarin vasemmalla ja muutama oikealla puolella). Ja ehtoollisen aikana kuoro lauloi kirkon keskilaivassa. Lauluja esitettiin latinaksi ja sekä vanhaksi että nykysuomeksi.  Myös seurakunta pääsi osallistumaan liturgiseen lauluun, sillä Isä Meidän –rukous laulettiin vanhoin nuottimerkinnöin.

Pyhtään Pyhän Henrikin kirkko oli täydellinen ympäristö tälle jumalanpalvelukselle ja keskiaikaiselle musiikille. Kirkko on rakennettu vuonna 1460 ja se on säilynyt lähes muuttumattomana nykypäiviin asti. Kirkko ei ole suuren suuri, mutta akustiikka on loistava ja Populus Sion saattoi laulaa missä tahansa kirkossa ja tulos oli suorastaan lumoava.  


Jumalanpalveluksen jälkeen oli virkistynyt, rauhallinen olo. Taru Hämäläinen oli Pyhtään seurakunnan kanssa yhteistyössä onnistunut luomaan hienon kokonaisuuden, joka taatusti jäi jokaisen jumalanpalvelukseen osallistuneen mieleen pitkäksi aikaa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti