torstai 8. syyskuuta 2016

Elektra Kansallisoopperassa 6.9.2016


ELEKTRA

Tästä oopperasta Richard Straussin on kohuttu paljon etukäteen, kuuluisa ohjaus (Patrice Chéreau), kuuluisa kapellimestari (Esa-Pekka Salonen) ja hienot pääosien esittäjät. Kaikki Kansallisoopperan esitykset ovatkin loppuunmyydyt.

Pakko todeta, että esitys oli kyllä kaiken kohun arvoinen. Jos haluaa nähdä nättiä oopperaa, niin silloin tämä on aivan väärä valinta. Mutta jos haluaa nähdä vahvaa, jopa raastavaa oopperaa, niin tästä sitä löytyy.

Lavastus ja puvustus olivat hyvin yksinkertaisia. Yleisvaikutelmaksi jäi likaisenharmaa värittömyys, mutta ehkä se juuri antoikin hyvin tilaa musiikille, joka todella nousi pääosaan.

Elektra on naisten ooppera, pääosissa on kolme vahvaa naisroolia (Elektra, hänen sisarensa Krysotemis ja heidän äitinsä Klytaemnestra), joiden miehitykset olivat todella onnistuneita. En varmasti ollut ainut, joka oopperan jälkeen ihmetteli, kuinka Evelyn Herlitzius jaksoi laulaa Elektran roolin. Laulussa ei juuri piano-paikkoja esiintynyt ja tunnelataus oli koko ajan vahva. Tällaisessa oopperassa muutamat miesroolit jäivät pakostakin statisteiksi.

Elektrahan on Straussin oopperoista wagneriaanisin ja musiikki on myös vaativaa soitettavaa. Orkesteri selvisi urakasta kuitenkin loistavasti. Oopperan musiikki on itsessään niin ilmaisuvoimaista, että monesti tuntui, että laulujen sanat olivat suorastaan tarpeettomia.

Todella upea esitys, jonka voisi käydä katsomassa uudelleenkin, jos lippuja olisi vain saatavissa.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti