tiistai 27. maaliskuuta 2018

Johannes Kastaja -oratorio Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla, 25.3.2018


Tuskin olin ennättänyt kotiin Pietarista, kun piti jo rientää kuuntelemaan Orpheus’ Muses ry:n Johannes Kastaja –oratoriota (Oratorio de San Giovanni Battista) Pyhän Laurin kirkkoon Vantaalle. Oratorion on säveltänyt Alessandro Stradella ja sen ensiesitys oli vuonna 1675 eli luvassa oli suurta suosikkiani – barokkimusiikkia. Minusta Orpheus’ Muses tekee hienoa työtä tuottaessaan erilaisia barokkimusiikin teoksia ja odotan aina innolla heidän uusia produktioitaan. Suosittelen seuraamaan heidän nettisivuaan http://www.orpheusmuses.com.

Esityspaikka – Pyhän Laurin kirkko – on pienehkö, alun perin 1400-luvun puolivälissä rakennettu kirkko, joka tosin on osittain uudelleen rakennettu tulipalon jäljiltä. Barokkioratorion esityspaikaksi se sopi suorastaan mainiosti.


Oratorio kertoo Johannes Kastajan viime päivistä ja kuinka hänet mestataan Herodeksen tytärpuolen Salomen toiveesta.

Teoksen musiikista vastasi Matias Häkkisen johtama Ensemble Nylandia, joka on nuorten muusikoiden barokkimusiikkia soittava kokoonpano. Ainakin kirkon etuosassa musiikki soi todella hienosti ja Stradellan vaihtelevat sävelet olivat nautittavia.  

Johannes Kastajan roolin lauloi kontratenori David Hackston. Hackston on kokenut barokkimusiikin laulaja ja jälleen kerran hänen kuvionsa hivelivät korvia. Salomen roolin lauloi Meri Metsomäki. Koska alkuperäinen Neuvonantaja – Juho Punkeri – oli sairastunut, hänen roolinsa lauloi Herodiaksen roolin lisäksi Elli Vallinoja. Eipä siinä mitään, Vallinojan ääni on niin kaunis, että mielellään häntä kuunteli enemmänkin. Punkerin sairastuminen näkyi oratoriossa myös muina pieninä muutoksina, joten olisi ollut mukava kuulla teos täydellä miehitykselläkin. Jussi Merikanto lauloi Herodeksen roolin. Hän oli erinomainen jylhissä julistuksissa; barokkikuviot olivat mielestäni hieman jähmeämpiä, mutta usein matalien äänien kuviot kuulostavat minusta vähemmän keveiltä kuin korkeampien äänien. Mutta kokonaisuutena oratorio on hieno ja edelleen toivon Suomessa esitettävän aina vain enemmän barokkiteoksia.

Pyhän Laurin kirkko

Esiintyjät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti