maanantai 26. maaliskuuta 2018

Werther Mariinskyn konserttisalissa Pietarissa, 22.3.2018


Hyvin intensiivisen työpäivän jälkeen Pietarissa iltaohjelmanani oli Jules Massenet’n Werther Mariinskyn konserttisalissa. Tämä ooppera sopikin loistavasti rentoutumiseen. Massenet’n musiikki on Wertherissä osittain romanttista ja ilmavaa ja varsinkin loppupuolella huikean dramaattista. Reilun kahden ja puolen tunnin esitys lensi kuin siivillä ja työasiat olivat todellakin oopperan jälkeen jääneet unholaan.

Werther perustuu useimpien hyvin tuntemaan Goethen tarinaan Nuoren Wertherin kärsimykset. Ooppera kertoo Wertheristä, joka rakastuu Charlotteen, joka kuitenkin kuolleelle äidilleen tekemänsä lupauksen mukaisesti menee naimisiin Albertin kanssa ja sydänsuruinen Werther tekee itsemurhan. Oikein oopperamainen juoni siis.

Esitys oli konserttiversio, joten lavastusta ja puvustusta ei sen kummemmin ollut, joskin osa naisista vaihtoi vaatteita väliajalla.

Solistit olivat mielestäni hyvin valittuja. Charlotten roolin laulaneella Ekaterina Sergeevalla oli hieno, vahva ääni. Esiintyjänä hän vaikutti välillä hieman jäykältä, mutta kun hän kolmannessa näytöksessä lauloi herkästä sydämestä, niin tunnelataus oli uskomaton ja sydämen särkymisen saattoi todella aistia. Mahtava aaria! Charlotten pikkusiskon Sophien roolin laulanut Margarita Invanova oli elämänsä roolissa. Hän oli jokaista elettä ja säveltä myöten tyttömäinen Sophie ja suorastaan säteili lavalla. Sophien ja Charlotten yhteiset kohtaukset olivat myös tosi kiinnostavia: kaksi upeaa ääntä, hillitympi isosisko ja leikkisä pikkusisko ja erittäin todentuntuinen sisaruussuhde. Upeaa oopperaa kaiken kaikkiaan.

Wertherin roolin laulanut Dmitry Voropaev on hyvä laulaja ja sai ansaitusti voimakkaat aplodit lopussa. Olen kuullut hän aiemminkin useammissa rooleissa ja itse en ihan hirveästi pidä hänen äänensä sävystä; se on vähän turhan nasaali makuuni, mutta laulaa hän kyllä osaa. Tyttöjen isän, roolissa lauloi Pavel Shmulevich, jonka esityksistä olen aiemminkin pitänyt. Hänellä on komea ääni, jota kyllä kelpaa kuunnella.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti