keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Tosca Kansallisoopperassa 25.9.2018

Tänä syksynä Suomen Kansallisoopperassa on klassikoista vuorossa Giacomo Puccinin Tosca, joka lienee yksi tunnetuimmista oopperoista kautta aikojen. Tarina kertoo laulajattaresta (Floria Tosca), joka on rakastunut taidemaalari Mario Cavaradossiin. Cavaradossi sekaantuu poliittiseen peliin, jonka vuoksi hänet vangitaan ja poliisipäällikkö Scarpia käyttää tilaisuutta hyväkseen kiristääkseen Toscan vuoteeseensa lupaamalla pelastaa Cavaradossin teloitukselta. Kiihkeänä taiteilijana Tosca tappaa Scarpian todistettuaan tämän antaneen ohjeet Cavaradossin valeteloituksesta. Valitettavasti Scarpia oli pettänyt Toscan antamalla oikeasti ohjeet kuitenkin ampua Cavaradossi ja kun tämä kuolee, myös Tosca heittäytyy kuolemaan linnoituksen muurilta. Siinähän sitä suuria tunteita riittääkin.

Tosca on yleensä yksi suosikkiklassikoistani, koska siinä on upeaa musiikkia ja karismaattiset esiintyjät tekevät siitä aina ikimuistoisen. Valitettavasti tämä Christof Loyn ohjaus ei ollut parhaimmasta päästä. Ohjauksessa oli ilmiselvästi menty taide etunenässä ja unohdettu yleisö. Jos sankari laulaa tunnetuimman aariansa ”E lucevan le stelle” aluksi kohti nurkkaa ja lopussa käsivarsiinsa, niin ei siitä yleisö juuri nauttimaan pääse.  

En myöskään erityisemmin syttynyt solisteihin. Toscan esittäjän Aušriné Stundytén ääni oli varsin metallinen ja siinä oli vahva vibraatto ja kun kukaan solisteista ei varsinaisesti ollut kovin karismaattinen, niin varmaan ensimmäistä kertaa elämässäni olisin tuskin voinut vähempää välittää, että koko porukka kuoli lopussa. Ohjaaja oli tehnyt myös Scarpiasta varsinaisen niljakkeen. Eihän hän toki mikään mukava heppu tarinassa ole, mutta itse näen Scarpian sieluni silmissä kuitenkin aina jollain lailla karismaattisena juonittelijana, kun Loyn luoma Scarpia oli lähinnä vain heikko limanuljaska. Toinen näytös oli esityksen parasta antia, mutta ei sekään koko oopperaa pelastanut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti