perjantai 7. huhtikuuta 2017

Daniel Filippo Kanneltalossa, 6.4.2017


DANIEL FILIPPO

 

Suomalainen kamariooppera esitti Kanneltalossa Daniel Filipon, uuden suomalaisen, monikielisen kamarioopperan, joka koostuu kolmesta osasta. Libreton teokseen on tehnyt Maritza Núñesaz ja jokaisella osalla on oma säveltäjänsä (Max Savikangas, Lauri Toivio ja Tuomas Turriago.

Oopperan peruskysymys oli: ”Kuka on Daniel Filippo?”. Kolmen säveltäjän yhdistäminen samaan teokseen oli poikkeuksellinen ratkaisu, mutta toi mukanaan mahdollisuuden miettiä Daniel Filippon minuutta kolmesta eri näkökulmasta. Mielestäni jokainen uusi osa toi aina lisää lihaa päähenkilön ympärille ja oopperan teksti korosti tätä. Jo ennen esitystä pidetyssä keskustelutilaisuudessa libretisti kertoi, että hän oli vähentänyt sanoja versio versiolta. Lopullisessa tekstissä huomasi selvästi kaaren yksittäisistä sanoista kokonaisiin virkkeisiin.

Säveltäjät toimivat itse oopperan orkesterina (alttoviulu, huilu ja piano). Itse pidin eniten oopperan viimeisestä osasta. Tuntui että silloin kuva Daniel Filipposta alkoi vihdoin olla kuva ihmisestä, moniulotteinen ja särmikäs, mikä mielestäni kuului myös musiikissa. Daniel Filippon roolissa lauloi erittäin vaikuttavasti Teppo Lampela. Hän pääsi käyttämään ääntään monipuolisesti, hänen kasvoiltaan kuvastui Filippon tunne-elämä, mutta sen lisäksi hän teki myös perin fyysisen esityksen hyppien, juosten ja ryömien tilanteen mukaan. Todella lahjakas suoritus!

Lavastus koostui parista penkistä, tuolista ja kylpyammeesta, enkä enempää kyllä kaivannutkaan. Puvustus oli käytännössä lääkärintakit koko porukalla. Aika veikeä idea sinänsä.

Oopperasta on vielä toinen esitys 7.4. ja voin suositella hieman erilaisesta oopperasta kiinnostuneille!

Näyttämö


Tekijät



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti