maanantai 24. huhtikuuta 2017

He, jotka kestivät loppuun saakka Aleksanterin teatterissa, 23.4.2017


HE, JOTKA KESTIVÄT LOPPUUN ASTI
 
Venäläisen ohjaajan Olga Malikovan ryhmä esitti Aleksanterin teatterissa musiikkidraaman He, jotka kestivät loppuun asti. Esitys kertoi Venäjän viimeisen keisariperheen tarinan ja sen nimi viittaa Matteuksen evankeliumiin (24:13) ”Mutta joka kestää loppuun asti, pelastuu”.
Dramaa täynnä esitys tosiaan olikin ja perin venäläistä draamaa. Ohjaaja itse oli puheroolissa ja huusi ja potki ja itki läpi viimeisen Romanovien hallitsijaperheen traagisen tarinan. Ja vaihtoi vaatteita vähän väliä! Joskus hän oli tarinan kertoja, joskus keisarinna Alexandra, joskus Matilda Kšesinskaja.
Muu seurue koostui neljästä mieslaulajasta (kaksi tenoria, basso-baritoni ja basso), jotka lauloivat tarinaan löyhästi liittyviä lauluja. Tenoreilla (Savveli Andrejev ja Andrei Timoševski) oli pieniä ongelmia äänen särkymisen kanssa sooloissaan, mutta muut kaksi laulajaa selvisivät hienosti. Erityisesti Aleksandr Baškatovilla oli tosi hieno basso. Esityksen ehdoton kohokohta oli Volgan lautturien laulu (trad.), jonka nämä neljä laulajaa esittivät yhdessä kuvatakseen Venäjän kansan kärsimyksiä. Todella vaikuttavaa!
Kuten traaginen aihe vaatikin, suurin osa kohtauksista – ja myös lauluista – olivat sopivan hartaita ja jopa uskonnollisuuteen vivahtavia. Esityksen hilpein hetki oli kohtaus, jossa Matilda Kšesinskaja (ainakin luulen, että sen oli tarkoitus olla hän) tanssahteli pop-sävelmän tahtiin Pariisissa pukeutuneena korkeisiin korkoihin ja mustaan jumppapukuun. Pakko myöntää, että hihitin näylle niin, että koko tuolirivi varmaan tärisi.
En tiedä johtuiko se huonosta markkinoinnista, mutta vain katsomon kuusi ensimmäistä riviä olivat täynnä katsojia, mikä oli kyllä sääli. Huolimatta joistain yltiöisänmaallisista hetkistä, tarina oli ehdottomasti näkemisen arvoinen ja laulajat kuulemisen arvoisia.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti