keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Jevgeni Onegin Suomen Kansallisoopperassa, 18.4.2017


JEVGENI ONEGIN
 
Kansallisoopperan uusin versio Tšaikovskin oopperasta Jevgeni Oneginista oli luonnollisesti täynnä kaunista musiikkia, mutta pakko myöntää, että tunnepuolella se ei juuri juhlinut. Tietysti oopperan juoni on varsin höhlä ja kieltämättä tunteiden kuohunta ei ole kovin realistisen oloista suurimman osan aikaa, mutta tämä versio kumisi tunnetyhjyyttä.

En erityisemmin pitänyt Marco Arturo Marellin ohjauksesta ja lavastuskin (myös hänen) oli vähän omituinen kallistunut tila, mutta Dagmar Niefindin puvustus oli toimiva.

Kauniin musiikin lisäksi oopperassa oli onneksi pari kohokohtaa. Jussi Myllyksen esittämä Lenskin aaria oli täynnä tunnetta ja hän saikin yleisöltä yhdet illan suurimmista aplodeista ja ihan syystä. Myllyksen venäjän ääntämys vaatii vielä hiomista, mutta kuolemaan valmistuvan Lenskin tunnekuohu oli uskottava ja sydämeenkäyvä.

Toinen hieno kohta oli Jyrki Korhosen Greminin aaria. Kun hän lauloi ”Я безумно люблю Татьяну” (rakastan mielettömästi Tatjanaa), niin se oli helppo uskoa. Ja kun Korhosen venäjän ääntämys on vielä huippuluokkaa, niin totisesti ihmettelin jälleen kerran, miksi Tatjana räytyy Oneginin kaltaisen ääliön perään eikä ole hulluna aviomieheensä. Noh, kaipa makuja on monenlaisia.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti