perjantai 11. elokuuta 2017

Abrahamin pidot Limingan Kulttuuri Areenalla, 10.8.2017



ABRAHAMIN PIDOT

 

Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi on tänä vuonna esitetty (ja tullaan esittämään) useita eri oopperoita: osa uusia, osa vanhoja, mutta harvoin esitettyjä. Yksi näistä uusista oopperoista on Limingassa esitettävä - myös Limingan 540-vuotisjuhlan kunniaksi sävelletty - Jukka Linkolan ooppera Abrahamin pidot, joka kertoo liminkalaisen oopperalaulajan ja laulunopettajan Abraham Ojanperän tarinan.

Esityspaikkana on Liminkaan tänä kesänä valmistunut Limingan Kulttuuri Areena (jep, juuri näin omituisesti se kirjoitetaan!) eli katettu näyttämö ja katsomo Vanhan Limingan museoalueella, jossa on myös Aappola eli Abraham Ojanperän koti. Yleisöllä on mahdollisuus esitysiltoina tutustua myös Aappolaan.

Kokonaisuutena voi sanoa, että ooppera oli hieno voimanponnistus alueen ihmisiltä. Teoksesta aisti iloisen yhteishengen ja pidin kovasti esim. kuoron ja tanssijoiden yhteiskohtauksista. He selvästi tukivat toistensa vahvuuksia.

Parasta oopperassa oli kuitenkin Linkolan musiikki, joka oli mielestäni oikein onnistunutta: energistä ja hyvin teemaan sopivaa. Merenpohjasta kaiun kuulen –virsi jäi suorastaan korvamatona soimaan! Virsi löytyy muuten Youtubesta, jos haluatte kuulla sen. Valitettavasti Helena Tornbergin tekemä libretto ei yltänyt sävellyksen tasolle; repliikkien riimit olivat useasti suoraan sanottuna korneja. Kaikeksi onneksi varsinkin kuoro-osuudet olivat monin paikoin sen verran puuroutuneita, että sanoista ei saanut selvää.

Solisteista odotetun varmaa työtä teki Abraham Ojanperän roolissa laulanut Tomi Punkeri. Olin positiivisesti yllättänyt Aurora Hanneborgin roolissa laulaneen Virva Puumalan esityksestä. Oikein viehättävä sopraano. Mutta ehkä suurin suosikkini esiintyjistä oli kuitenkin teoksen Kille-hevonen (suomenhevonen Sakke). Se ei tosin laulanut, mutta suoriutui roolistaan muuten erinomaisesti ja loppukumarruskin oli komea.

Ensi-illassa äänentoiston kanssa oli vielä ongelmia. Joskus ääni alkoi kuulua vasta pari sanaa repliikin alusta ja toisinaan myös jotkut esiintyjät kuuluivat paljon heikommin kuin toiset, mutta tämä varmaan korjaantuu harjoituksen myötä. Näytöksiä on vielä jäljellä, joten kaikille lähitulevaisuudessa Oulun seudulla matkaileville voin suositella tätä iltaviihteeksi.

Aappola

Työryhmäläisiä


Suomenhevonen Sakke ja Meri Leinonen






3 kommenttia:

  1. Hei, olethan huomannut että Abrahamin pidot saapuu nyt myös Helsingin Musiikkitaloon 22.-23.2.?
    https://www.musiikkitalo.fi/fi/tapahtuma/abrahamin-pidot-0
    Saa mainosta :)

    t. Auli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Enpä ollut huomannutkaan, mutta täytyypä laittaa sana kiertämään. Hienoa, että teos tulee myös pääkaupunkiseudulle, kaikilla kun ei ole aina mahdollista matkustaa oopperan perässä kovin pitkälle. Kiitos tiedosta!

      Poista
  2. Hei, olethan huomannut että Abrahamin pidot saapuu nyt myös Helsingin Musiikkitaloon 22.-23.2.?
    https://www.musiikkitalo.fi/fi/tapahtuma/abrahamin-pidot-0
    Saa mainosta :)

    t. Auli

    VastaaPoista