tiistai 15. elokuuta 2017

Parsifal Turun konserttitalossa, 12.8.2017


PARSIFAL

 

Turun musiikkijuhlien konserttiesitys Richard Wagnerin Parsifalista oli todellinen elämys. Esityspaikka ei lämpimänä kesäpäivänä ehkä ollut paras mahdollinen, sillä Turun konserttisalin lämpötila kohosi yli mukavuusrajan viiteen tuntiin venyneen esityksen aikana, mutta onneksi upea solistikaarti kompensoi saunamaisia olosuhteita.

Musiikkijuhlat esittivät Parsifalin (omien sanojensa mukaan maltillisesti) lyhennettynä ja pituudeksi oli ilmoitettu 4,5 tuntia. Väliajat olivat kuitenkin ilmoitettua pitempiä, joten siksi lopullinen aikataulu venyi viiteen tuntiin. Lyhentämistä on jonkin verran kritisoitu, mutta jäljelle jäi kyllä paljon upeaa musiikkia, joten ainakin lauantain yleisö tyytyväinen.

Suurin kiitos illan onnistumisesta menee ehdottomasti solisteille. Klaus Florian Vogt oli ilmiömäinen Parsifal; fantastinen ääni ja hieno esiintyminen jopa konserttiversiossa. Myös Karita Mattila oli erittäin hyvä Kundryna, vaikka tämä olikin hänelle ensimmäinen kerta kyseisessä roolissa. Matti Salminen teki hienon esityksen Gurnemanzina, vaikka äänen kantavuus ei enää ihan ollutkaan niissä mitoissa kuin nuorempana, mutta upea esiintyminen kompensoi sen kyllä hyvin. Klingsorina piti alun perin esiintyä Tapani Plathanin, mutta sairastumisen vuoksi paikalle oli hälytetty Robert Bork ja hänen esiintymisensä ei todellakaan ollut pettymys. Myös Juha Kotilaisen pikkurooli Titurelina oli vaikuttava. Minulle on Kotilaisen viime esityksissä tullut todella vahva tunne, että hänen äänensä ja esiintymisensä paranee kuin hyvä viini vanhetessaan. Waltteri Torikkakin teki kelpo suorituksen Amfortasina. Ääni toimi hyvin ja esiintyminenkin oli konserttiversioon riittävä.

Chorus Cathedralis Aboensis –kuoro lauloi ihan ok, sopraanot kuulostivat ajoittain suorastaan hienoilta, mutta verrattuna solisteihin, kuoron esiintyminen on aika sielutonta.

Parsifalin musiikki on niin upeaa, että aina tietenkin toivoo, että jokainen osa-alue olisi yhtä hyvä, mutta muiden osien pikku puutteita kompensoi tässä esityksessä todella hieno solistikunta, joten esitys oli ilman pienintäkään epäilystä Turun matkan arvoinen.

Turun konserttitalo

Esiintyjät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti