tiistai 12. joulukuuta 2017

Satakieli Pietarin Mariinski-teatterissa, 9.12.2917


Igor Stravinskyn satuoopperaa Satakieli alettiin yleisemmin esittää Venäjällä vasta perestroikan jälkeen (edellinen esitys oli ollut heti vallankumouksen jälkeen). Ilmeisesti oopperan teemaa pidettiin vähän vaarallisena Neuvostoliiton aikaan; siellä kun oli totuttu lukemaan viestejä rivien välistä. Lännessä oopperaa on esitetty jonkin verran yhdistettynä johonkin toiseen oopperaan, sillä sen kesto on vain 45 minuuttia. Ooppera kertoo Kiinan keisarista, joka on kuullut kehuttavan satakielen laulua. Hän saa houkuteltua satakielen esiintymään hovissaan ja kaikki ovat ihastuksissaan tämän kauniista laulusta. Sitten Japanin lähettiläät tuovat keisarille lahjaksi mekaanisen linnun, jonka laulun aikana satakieli pakenee hovista. Keisari suuttuu tästä niin, että kieltää satakielen paluun hoviin ja julistaa mekaanisen linnun hovin ykköslinnuksi. Lopussa, keisarin maatessaan kuolinvuoteellaan, satakieli palaa ja lumoaa jopa kuoleman, niin että tämän poistuu ja keisari paranee.

Tämä ooppera on siltä ajalta, kun Stravinsky vielä asui Venäjällä ja sen musiikki on suorastaan runollista, paikoitellen jopa unenomaista eli sopii hyvin satuun. Yleisössä olikin runsaasti lapsia ja sen vuoksi yleisöstä lähti koko oopperan ajan tasainen taustahumina (kuiskauksia yms), jolloin musiikin hiljaisemmat kohdat varsinkaan eivät päässet täysin oikeuksiinsa. En tiedä, johtuiko se taustahälystä, mutta en myöskään löytänyt tällä kertaa ketään suosikkia laulajien joukosta.

Sen sijaan lavastusta ja puvustusta on pakko kehua ehdoitta. Niiden suunnittelusta vastasi Vladimir Fider. Lavastus oli varsin yksinkertainen ja se koostui eräänlaisista punoksista tehdyistä seinistä, joihin oli maalattu kiinalainen keisaria merkitsevä kirjainmerkki. Esityksessä oli paljon myös muita viittauksia Kiinaan: mukana oli useita paperilyhtyjä ja jopa pari lohikäärmettäkin!  Kun tähän vielä lisätään erittäin värikylläinen ja kiinalaisvaikutteinen puvustus, niin yleisvaikutelma oli todella näyttävä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti