torstai 5. syyskuuta 2019

Kohtauksia Goethen Faustista Kaapelitehtaalla, 23.8.2019


Tänä vuonna Helsingin Juhlaviikoilla kuulijoita todella hemmoteltiin klassisen musiikin suurteoksilla. Ensin esitettiin oli Musiikkitalossa Schönbergin kantaatti Gurrelieder ja seuraavaksi Kaapelitehtaassa Robert Schumannin oratorio Kohtauksia Goethen Faustista.

Faustin juoni lienee useimmille tuttu. Faust myy sielunsa paholaiselle vastineeksi maallisesta menestyksestä ja mitä siitä seuraakaan. Jussi Nikkilän ohjaus Faustista oli varsin modernisoitu. Teoshan vaatii muutenkin ison joukon esiintyjiä, mutta Nikkilä oli lisännyt joukkoa vielä näyttelijöillä. En ole ihan varma, onko Kaapelitehtaan kaltainen laatikkomainen tehdastila aivan kaikkein oivallisin ympäristö tälle teokselle. Permannolla sijaitsevalta paikaltani näin kyllä koko esityksen erinomaisesti ja suurimman osan teoksesta kuulinkin upeasti, mutta varsinkin parvelta laulavien solistien ääni tuntui välillä katoavan jonnekin matkan varrella. Kaikesta huolimatta olin kuitenkin tyytyväinen siitä, että teos yleensä esitettiin Suomessa.

Nikkilän ohjaus oli mielestäni turhankin täysinäinen. Solistit lauloivat ensin orkesterin edessä ja väliajan jälkeen parvelta. Orkesterin takana puolestaan näyttelijät esittivät teosta ilman puhetta (kävivät välillä myös esiintymässä katsomon puolella) ja heidän taustallaan tarina eteni myös toisena versiona videoesityksenä. Kuorot vuorostaan lauloivat osuutensa parvelta. Pakko myöntää, että minun hoksottimeni eivät ainakaan riittäneet seuraamaan tätä kaikkea, joten alkusoiton jälkeen jätin videon seuraamisen lähes sikseen, näyttelijöitäkään en ehtinyt seuraamaan koko aikaa (vaikka loistavaa Sanna-Kaisa Paloa paholaisena yritinkin seurata aina kuin mahdollista), vaan keskityin enemmän solistien ja orkesterin kuuntelemiseen.

Ja kyllä heitä kelpasikin kuunnella. Jo Radion Sinfoniaorkesteri Hannu Linnun ohella olisi ollut riittävä syy tulla kuuntelemaan teos, mutta sen lisäksi illan solistijoukko oli suorastaan erinomainen. Useilla solisteilla oli useampi kuin yksi rooli laulettavana, mutta se ei menoa haitannut. Tällä kertaa joudun noukkimaan joukosta useammankin suosikin. Helena Juntunen oli jälleen kerran huikea. Hänen eläytymiskykyään ei voi kuin kadehtia. Soile Isokoski on edelleenkin mahtavassa iskussa ja olin erittäin onnellinen, että sairastuneen Maximilian Schmittin tilalle oli saatu aina yhtä upea Tuomas Katajala. Tykästyin myös kovasti Markus Suihkosen esitykseen. Toivottavasti Helsingin Juhlaviikot jatkaa tällaisten hienojen esitysten tuomista yleisön eteen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti