torstai 1. syyskuuta 2022

Konsertti rauhan puolesta Musiikkitalossa, 31.8.2022

Helsingin juhlaviikkojen klassisen musiikin konsertit eivät ole myyneet takavuosien malliin ja syyksi epäillään muutosta kuluttajakäyttäymisessä: ihmiset ostavat liput aivan viime hetkellä. Ainut etukäteen loppuunmyyty konsertti oli Radion Sinfoniaorkesterin (kapellimestarina Hannu Lintu) Konsertti rauhan puolesta, jossa solisteina olivat sopraano Helena Juntunen, mezzosopraano Tuija Knihtilä, tenori Tuomas Katajala sekä baritoni Arttu Kataja. Ja tietenkin mukana oli myös Musiikkitalon kuoro. Konsertin tuotto meni lyhentämättömänä Punaisen Ristin kautta Ukrainan auttamiseen.

Ohjelmistoon oli koottu sikermä jollain lailla teemaan liittyviä teoksia. Konsertin aloitti Krzysztof Pendereckin Threnody Hiroshiman uhrien muistolle. Vaikka en ole suunnaton modernin musiikin ystävä, sillä en yksinkertaisesti ymmärrä siitä kovin paljoa, niin tämä teos oli kyllä todella jännittävä. Sitä soitti pelkästään jousisoittimet ja ajoittain jokaisella soittajalla oli oma melodia (jos sitä nyt voi sanoa melodiaksi) seurattavana. Ja kun jokainen sinfoniaorkesterin jousisoitin soittaa omaa teemaansa, niin se kuulosti aika hurjalta, mutta pidin siitä kovasti. Myös Hannu Linnun johtamista oli mielenkiintoista seurata, sillä se poikkesi selkeästi muista illan teoksista liikekieleltään.

Kolmannen kerran vajaan viikon sisään kuulin Gustav Mahlerin lauluja, mutta kaikeksi onneksi ne ovat joka konsertissa olleet eri lauluja. Solisteina Mahlerin lauluissa olivat Kataja ja Knihtilä. Molemmat ovat hyviä laulajia, mutta tälläkin kertaa varsinkin Katajan lied-laulajan kyvyt tekivät vaikutukseen.

Tällä solistikunnalla lauluosuuksilta oli lupa odottaa paljon, joten vähän voi vain harmitella, että konsertin toisen osuuden eli Wolfgang Amadeus Mozartin Requiem sisältää suhteellisen vähän laulettavaa solisteille. Kuorolla on sen sijaan upeita numeroita ja Musiikkitalon kuoro soikin komeasti.  

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti