maanantai 12. helmikuuta 2018

Cyrano de Bergerac Estonia-teatterissa, 10.2.2018


Vihdoin viimein sain lähdettyä katsomaan Estonia-teatteriin Eino Tambergin oopperan Cyrano de Bergerac. Tamberg sävelsi teoksen Jaan Krossin librettoon jo vuonna 1975 ja siitä on Virossa tehty useita uudelleenohjauksia. Nykyinen versio on vuodelta 2005, jossa on käytetty osia vuoden 1995 version lavasteista ja puvustuksesta. Tambergin Cyrano on yksi Viron tunnetuimmista oopperoista.

Katsomossa oli helppo huomata, että teos on ollut jo melko kauan ohjelmistossa, sillä esitys ei ollut lähellekään loppuunmyyty ja ainakin koko minun lähiympäristössäni useamman metrin säteellä oli lähinnä suomalaisia katsojia. Aivan kuin olisi ollut kotona Helsingissä! Mutta paikalla ollut yleisö oli kyllä tyytyväistä näkemäänsä ja esitys sai lopussa lämpimät aplodit.

Cyrano de Bergeracin tarina on meille monille tuttu. Siitä on tehty lukuisia elokuvia ja useimmat ovat nähneet ainakin yhden elokuvan aiheesta. Ja onpa siitä tehty useampi oopperakin. Lyhyesti sanottuna, ooppera kertoo Cyranosta, joka on loistava sanankäyttäjä ja miekkailija. Hän on salaa rakastunut serkkuunsa Roxaneen, mutta ei usko saavansa vastarakkautta rumuutensa vuoksi. Roxane on ihastunut nuoren Christianin ulkonäköön ja luulee rakastuvansa myös hänen luonteeseensa, kun Cyrano kirjoittaa Christianin puolesta kirjeitä tälle. Kun Christian kuolee taistelussa, Roxane menee luostariin, jossa Cyrano vierailee häntä tapaamassa. Lopulta Roxanelle selviää oikea kirjeiden kirjoittaja ja hänen rakkautensa kohde - juuri kun Cyrano kuolee väijytyksessä saamiinsa vammoihin.

Teoksen lavastus oli todella niukka, mutta riitti hyvin teoksen taustaksi. Puvustus oli hieman karkkimaisesti toteutettua viitteellistä epookkia. Kaiken kaikkiaan molemmat sopivat hyvin teokseen ja parvekekohtaus, jossa Roxane lauloi aitiosta, oli suorastaan herttainen. Tätä oopperaa voi kuvata hyväksi viihteeksi. Musiikki oli reipasta ja esitys vauhdikas ja tunteisiin vetoava. Loppupuolen nunnien kuoro latinaksi laulettuine rukouksineen oli myös hyvin vaikuttava.

Esiintyjäkaarti oli myös hyvin onnistunut. Pidin sekä itse Cyranosta (Rauno Eip) että Roxanesta (Kadri Kipper), mutta ehkä suurin suosikkini oli Kreivi de Guichen roolissa laulanut Jassi Zahharov. Myös Christianin roolin laulanut Mehis Tiits oli positiivinen yllätys. Ihan virheettä esitys ei tosin sujunut, mutta yleisvaikutelma oli oikein positiivinen.

Esitystä voi hyvin suositella, jos haluaa kuulla viihdyttävää oopperaa. Vaikka loppu ei nyt varsinaisesti ole iloinen, niin kokonaisuutena ooppera on enemmän kevyt kuin synkkä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti