maanantai 12. helmikuuta 2018

Marcus Antonius ja Keopatra Turun ruotsalaisessa teatterissa, 9.2.2018


Åbo Svenska Teatern toi suurelle näyttämölleen Ville Saukkosen ohjaaman Johann Adolph Hassen säveltämän barokkioopperan Marc’Antonio e Cleopatra (Marcus Antonius ja Kleopatra). Ja siitä heille suuri kiitos! Hassen oopperat ovat loistaneet poissaolollaan Suomessa ja se on suunnaton sääli. Vaikka tätä oopperaa esitettiinkin vain kolme kertaa ja vieläpä nimestään huolimatta varsin pienellä näyttämöllä, niin aina voi toivoa, että se saisi toisen esityskierroksen vaikkapa Aleksanterin Teatterissa Helsingissä, minne se sopisi aivan loistavasti.

Hassen ooppera on niin sanottu serenata eli teos, jossa on 2-4 laulajaa ja pituus on täysmittaista barokkioopperaa lyhyempi. Tämänkin teoksen kesto oli väliaikoineen vain kaksi tuntia 15 minuuttia. Juoni kertoo Marcus Antoniuksen ja Kleopatran viimeisistä päivistä ennen heidän itsemurhiaan.

Teoksen olisi tunnistanut Ville Saukkosen ohjaukseksi ilman ennakkotietojakin, sillä lavastus oli yksinkertainen (vain muutamia laatikkoja) ja mukana oli – kuten aina – videoprojisointeja taustalla sekä tanssija. Projisointeihin en juuri kiinnittänyt huomiota, sillä laulu vei huomioni lähes täysin, mutta Sami Saikkosen tanssi (Anubis-jumalana) oli jännittävää. Ja loppukohtauksen kunnianosoituksessa ajankohdan hallitsijoille (tyypillisiä tuon ajan vastaaville teoksille) Saikkonen teki hulppeat roolihahmot kuninkaana ja hänen puolisonaan.

Musiikista vastasi Kuninkaantien muusikot konserttimestari Anthony Marinin johdolla. Kuninkaantien muusikot käyttävät periodisoittimia ja se antoi kyllä todella viehkeän soinnin teokselle. Ja kun esitys oli vielä ihastuttavan vanhanaikaisessa punaista samettia ja kultakoristeluja tursuavassa teatterissa, niin jo ympäristö viritti barokkimusiikkia kuuntelemaan.

Kleopatran roolin lauloi suvereenisti Tuuli Lindeberg, yksi sopraanosuosikeistani, joka jälleen lunasti kaikki häneen asetetut odotuksen. Roolia ei voi parhaalla tahdollakaan väittää helpoksi laulaa, mutta Lindebergin taipuisa, monisävyinen ja voimakas ääni suoriutui vaikeimmistakin kuvioista. Jo yksin Lindebergin ääni oli Turun matkan väärtti! Marcus Antoniuksen roolin lauloi kontratenori Teppo Lampela, joka myöskin suoriutui urakastaan oikein hyvin; ei ehkä ihan yhtä loistokkaasti kuin Lindeberg, mutta hienosti silti.

Upean laulun lisäksi päähenkilöt myös eläytyivät rooleihinsa koskettavasti. Henkilökohtaisesti itse pidin ensimmäisen näytöksen intensiteetistä vielä enemmän kuin toisen näytöksen itsemurhaan ajautumisesta. Päähenkilöiden välinen intohimo suorastaan hehkui heidän äänessään ja ilmeissään. Teatterisalin pienuus teki katsojasta kuin tirkistelijän esiintyjien luomiin tunteisiin. Esityksen kohokohtia olivat myös Lindebergin ja Lampelan duetot. Heidän äänensä soivat niin kauniisti yhteen, että siitä riitti herkuteltavaa vielä pitkälle bussimatkalle kotiinkin!  

Åbo Svenska Teatern


Teatterisali

Esiintyjät ja ohjaaja Ville Saukkonen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti