maanantai 19. helmikuuta 2018

Veljeni vartija Tampere-talossa 18.2.2018


Varmasti yksi tämän vuoden odotetuimpia oopperan kantaesityksiä on Olli Kortekankaan Veljeni vartija Tampereen oopperassa. Ooppera kertoo sadan vuoden takaisista tapahtumista Tampereella, sisaruksista, jotka joutuvat sisällissodassa eri puolille. Tarina ei ole tositarina, mutta voisi olla. Kukaan päähenkilöistä ei selviä ehjänä sisällissodasta: osa kuolee ja kaikki kärsivät. Näin vahvasta aiheesta kirjoitettaessa odotetaan tietenkin vahvaa tarinaa ja osittain tässä oli onnistuttukin. Sisarusten kohtaloiden myötä nousee hyvin esiin kansan jakautuminen kahtia, mutta itse en ollut erityisen ihastunut oopperan libreton on kirjoittaneen Tuomas Parkkisen työhön. Mitä lisäarvoa riimittelyn oikein ajateltiin tuovan tekstiin? Parkkinen vastasi myös teoksen ohjauksesta.

Yhdeksi oopperan hahmoista muodostui Tampere; oopperan tapahtumat sijoittuivat kivenheittojen päähän Tampere-talosta. Koska en itse ole kotoisin niiltä seuduilta, suurin osa viittauksista jäi minulta ymmärtämättä, mutta väliajalla keskustelin erään oopperaystäväni kanssa, jolla on siteitä seudulle ja hän hieman valaisi tapahtumapaikkoja minulle.

Teoksen lavastuksesta vastasi Kati Lukka, puvuista Tarja Simone ja valosuunnittelusta Ville Syrjä. He onnistuivat luomaan erittäin vaikuttavan taustan esitykselle; maailman, joka oli harmaa lukuun ottamatta punaisten käsivarsinauhoja.

Oopperan musiikki oli selkeästi sävelletty tukemaan tapahtumien kaarta. Mukana oli dramaattisia kohtia, mutta myös hiljaisia pätkiä, joiden aikana henkilöhahmot pohtivat elämää. Välillä säestys oli jopa kokonaan poissa. Tampereen filharmonian kapellimestarina toimi Santtu-Matias Rouvali ja kuoro-osuuksista vastasi Tampereen oopperan kuoro. Erityisesti kuoroa on kehuttava; Mustaa, mustaa –laulu oli yksi oopperan vaikuttavimmista hetkistä.

Tässäkin teoksessa pääosiin nousivat laulajat. Tuuli Takala lauloi Amanda Rossin roolin ilman pienintäkään virhettä. Tuomas Katajala hänen miehenään Iisakki Frimanina oli tasaisen varma, kuten aina, Erica Back Serafina Suomena teki erinomaisen roolityön, kuten myös Suvi Väyrynen Onni Kontiona. Mutta oopperan koskettavimmasta esityksestä vastasi ehdottomasti Juha Kotilainen Johannes Rossina. Kun hän lauloi Ken miekkaan tarttuu –aariansa, niin jopa influenssakauden yskinnät vaikenivat katsomossa. Kotilaisen eläytymistä rooliinsa ei voi kuin ihailla varauksetta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti