sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Gerontiuksen uni Helsingin Tuomiokirkossa, 20.11.2016


GERONTIUKSEN UNI

 

Tänä syksynä Helsingissä on ollut upea mahdollisuus kuulla hyvin monenlaista kirkkomusiikkia alkaen Händelin Messiaasta, Beethovenin Missa Solemniksen kautta Edward Elgarin Gerontiuksen uneen. Tämä vuonna 1900 sävelletty oratorio on Elgarin mittavin teos ja on sävelletty myöhäisromanttiseen tyyliin. Musiikki ei siis ihan ensimmäisenä tuo mieleen oratoriota, vaan huomattavasti maallisempaa musiikkia, oopperaa tai paikoitellen ortodoksista liturgiaa.

Geroniuksen uni kertoo hurskaan maallikon kuoleman hetkestä ja hänen matkastaan tuomittavaksi Jumalan eteen ja kiirastuleen. Teoksessa on yleensä kolme (joskus neljä) solistia ja kuoro. Tässä esityksessä kuoro muodostui itse asiassa kolmesta kuorosta (Berliner Kantorei, Navichorus ja Viva vox). Orkesterina toimi Helsingin Filarmoonikot eli Helsingin työväenopiston sinfoniaorkesteri.

Kuoro teki komeaa työtä koko esityksen ajan, mutta suosikkihetkeni oli kyllä demonien kohtaaminen, siinä kuoro pääsi oikein kunnolla revittelemään. Solisteista eniten pidin Elja Puukosta, mihin saattoi kyllä vaikuttaa myös se, että hänen äänensä pääsi ehkä soimaan Tuomiokirkossa kaikkein parhaiten koska hän lauloi saarnastuolista käsin.



Ohjelmalehti



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti