keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Lentävä hollantilainen Kansallisoopperassa, 22.11.2016


LENTÄVÄ HOLLANTILAINEN

 

Tämän kertaisesta Richard Wagnerin Lentävästä hollantilaisesta oli paljon etukäteisjuttuja, koska ooppera oli modernisoitu ja kertoi kirotun purjehtijan sijasta kansainvälisestä kuvataiteilijasta. En itse aivan varauksettomasti ihastunut tähän modernisointiin; välillä se mielestäni toimi, välillä ei. Joskus alkuperäislibreton mukaiset repliikit olivat näyttämön tapahtumiin liitettyinä suorastaan koomisia, välillä ne taas sopivat ihan mukavasti kontekstiin.

Lavastus oli rakennettu pyörivän näyttämön ja lasiseinien varaan. Ratkaisu oli mielestäni onnistunut. Näyttämön taustalla pyöri myös videoprojisointeja, jotka osittain linkittyivät modernisointiin (ymmärtääkseni jonkinlaista nykyisen some-todellisuuden kritiikkiä?), osittain tunnelman luomiseen. Jälleen sanoisin, että välillä toimi, välillä ei. Puvustus oli mielestäni oopperan tasapainoisin osa, joten siitä täydet pisteet.

Wagnerin musiikki on kuitenkin todella upeaa ja aina kuuntelemisen arvoista. Oopperassa on kaksi miehitystä, mikä kannattaa lippua ostaessa muistaa, jos haluaa nähdä jonkun tietyn laulajan esiintymisen. Tällä kertaa suosikkisolistini oli Sentan roolin laulanut Pauliina Linnosaari. Mikä ihana Wagner-ääni! Ääni oli herkullinen, tasainen ja kantava ja olisin voinut kuunnella sitä vielä vaikka kuinka paljon kauemmin. Toinen näytös, jossa Sentalla on runsaasti laulettavaa, olikin oopperan kohokohta. Sentan aaria oli nautinnollista kuunneltavaa. Harmikseni suuren suosikkini Tuomas Katajalan (perämies) aaria ”Mit Gewitter und Sturm aus fernem Meer” oli tässä ohjauksessa muuntunut flirttilauluksi, joten edes hänen hieno äänensä ei täysin kyennyt pelastamaan aariaa.

Joka tapauksessa voin suositella esitystä muillekin vaikkapa vain Wagnerin musiikin tähden. Ooppera on nähtävissä suorana lähetyksenä verkossa torstaina 24.11. klo 18.55 Yle Klassisen sivuilla ja Oopperan Stage24:lla.

Sävelkudos Juha, Kirsti Rantanen 1993

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti