torstai 4. toukokuuta 2017

Paris ja Helena Jyväskylän Ammattikorkeakoulun Siltasalissa, 3.5.2017


PARIS JA HELENA

 

Kun tuli mahdollisuus nähdä Suomen ensiesitys Christoph Willibald Gluckin oopperasta Paris ja Helena, niin luonnollisesti silloin oli suunnattava kohti Jyväskylää, jossa Jyväskylän ammattikorkeakoulu apujoukkoineen oli ottanut kyseisen oopperan esitettäväkseen. Sen voin sanoa, että kyllä kannatti lähteä varta vasten Jyväskylään oopperaa katsomaan.

Oopperan juoni perustuu tapahtumiin ennen Troijan sotaa (Paris viekoittelee Helenaa), joten itse tarina nyt ei varsinaisesti päätä huimaa. Henkilögalleria on suppeahko, mutta kolmelle päähenkilölle on siunaantunut runsaasti hienoa laulettavaa.

Ville Saukkonen oli ohjauksen lisäksi vastuussa myös lavastuksesta ja puvustuksesta. Mielestäni hän onnistui kaikissa. Teos eli lavalla ja lavastus ja puvustus olivat yksinkertaisia, mutta toimivia. Arto Saarelaisen valosuunnittelu horjui välillä. Ehkä näin oli tarkoituskin, mutta itse ainakin olisin kaivannut joissain kohdissa vähän enemmän valoa laulavaan henkilöön.

Ja ne laulajat! Olin suorastaan hämmästynyt, miten hienoja laulajia näinkin haastaviin rooleihin oli löydetty. Erityisesti on pakko mainita Paris, jonka roolin lauloi Taru Haili. Todella hyvin hallussa oleva laulutekniikka, ääni kaikui tasaisen varmana koko oopperan ajan. Toinen erityisen vaikuttava esiintyjä oli Helena eli Miia Saari. Kun molemmat kauniin laulamisen lisäksi saivat tunteen mukaan esityksiinsä, niin reilut kaksi tuntia heitä kuunnellen suorastaan vilahti ohi.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti