maanantai 29. toukokuuta 2017

Rakkauden ateria Mäntsälän kirkossa, 28.5.2017


RAKKAUDEN ATERIA

 

Uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlien kunniaksi Luterilaisen kulttuurin säätiö ja Suomalainen Kamariooppera tilasivat uuden kirkko-oopperan säveltäjä Matti Heiniseltä. Aiheena oli ensimmäinen ehtoollinen. Teosta on esitytetty jo muutama kerta eri puolella Suomea ja nyt oli vuorossa Mäntsälä.

Täytyypä todeta, että olipa melkoinen esitys. Musiikki oli varsin modernia ja en ole aivan varma, miten hyvin se sopi tällaiseen teokseen. Säveltäjän kiinnostus elektroniseen musiikkiin kuului teoksesta selvästi. Urut olivat soitossa pääosassa ja sen lisäksi mukana oli kelloja ja muutamia lyömäsoittimia mukaan lukien maahan iskettävä puukeppi (en suoraan sanottuna tiedä, onko ko. kepillä hienompaakin nimeä). En voi sanoa varsinaisesti ihastuneeni sävellykseen.

Itse ohjaus oli varsin yksinkertainen, pääasiassa Jeesus ja opetuslapset kävelivät hieman edestakaisin tai kiersivät kehää. Toisaalta kirkko ei ehkä ympäristönä kovin riehakkaalle esitykselle sovikaan; jo nyt kohtaus, jossa Juudas paljastuu petturiksi jätti hieman erikoisen vaikutuksen. Minulle tuli lähinnä mieleen jonkun erikoisen lahkon hurmahenkinen kokous.

Kun musiikki ja ohjaus eivät erityisemmin säväyttäneet, niin illan pelasti totaaliselta floppaukselta Kristian Lindroos Jeesuksena. Hänen laulunsa soi kauniisti ja sitä oli mukava kuunnella. Ei hänenkään roolityönsä mitenkään huippua ollut, mutta kyllä hän muun joukon yläpuolelle pelkällä laulullaan selkeästi nousi. Ossi Jauhiaisen Simon Pietari onnistui myös varsin hyvin omassa esityksessään. Roolit oli pääosin miehitetty opiskelijoilla Kuopion konservatoriosta ja Sibelius Akatemian Kuopion yksiköstä ja vilpittömästä yrityksestä huolimatta on todettava, että he tarvitsevat vielä runsaasti harjoitusta ennen kuin pystyvät laulamaan suurempia oopperarooleja.

Esiintyjät

Mäntsälän kirkko


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti