maanantai 22. toukokuuta 2017

Saaban kuningatar Unkarin Kansallisoopperassa (Erkel teatteri), 20.5.2017


SAABAN KUNINGATAR

 

Karl Goldmarkin oopperaa Saaban kuningatar ei Suomessa ole ihan pilvin pimein esitetty, joten olin todella tyytyväinen päästessäni katsomaan sitä Unkarin Kansallisoopperan, joka oli tuottanut esityksen säveltäjän kuoleman satavuotispäivän kunniaksi. Goldmarkhan syntyi Unkarissa, vaikka tämä ooppera onkin sävelletty Wienissä, joten mikä olisi ollut parempi paikka nähdä teos kuin Budapest.

Tarina on kolmiodraama Saaban kuningattaren, hänen lumoihinsa joutuvan nuoren hovimiehen Assadin ja Assadin kihlatun, ylipapin tyttären Sulamithin välillä. Teos on siis varsin traditionaalinen ooppera ja se sisältää suuria tunteita ja hieman itämaissävyistä eksotiikkaa myös musiikissa. Goldmarkin musiikissa kuuluu wagneriaanisia vaikutteita, mutta mistään kopiosta tässä ei tosiaankaan ole kyse.

Kaikessa traditionaalisuudessaan esitys oli mielestäni todella onnistunut. Visuaalisesti teos oli hieno: lavasteet (Evá Széndrenyi) olivat jyhkeät ja puvustus (Anikó Németh) oli näyttävä - tosin hovinaisten hameet olivat vähän erikoiset. Mukana teoksessa oli runsaasti myös tanssijoita, joista eniten pidin Saaban kuningattaren seurueen eksoottisista eläimistä. Kaikkea, mitä lavalla tapahtui, ei välttämättä edes ennättänyt huomaamaan suurimmissa kohtauksissa, joten senkin puolesta teoksen voisi hyvin käydä katsomassa toisenkin kerran.

Oopperaan oli löydetty myös erittäin hyvät laulajat. Oma suosikkini oli Saaban kuningattaren roolin laulanut Erika Gál. Hänellä on kaunis, kirkas mezzoääni, jota oli nautinto kuunnella. Sulamithin roolin laulaneella Eszter Sümegillä on rooliin sopiva voimakas ääni ja vasta oopperan toisella puoliskolla hän pääsi väläyttelemään kykyään laulaa myös kaunista kevyempää linjaa. Todella korviahivelevän kuuloista.  Ihailin myös Zoltán Kelemenin laulutekniikkaa kuningas Salomonin roolissa. Ja viimeiseksi haluan nostaa esiin myös kuoron onnistuneen esitykseen.

Tämän esityksen pohjalta voin lämpimästä suositella kaikille Budapestin kävijöille iltaa myös Unkarin Kansallisoopperassa. Sieltä löytyy upeita laulajia ja kiinnostavia produktioita varmasti moneen makuun!

Erkel teatteri

Esiintyjät

Ohjelma (copyright Unkarin Kansallisoooppera)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti