maanantai 9. lokakuuta 2017

Myrskyluodon Maija Helsingin Kaupunginteatterissa, 7.10.2017


Lähes kaikki vanhemman polven suomalaiset muistavat suunnattoman suositun 1970-luvun tv-sarjan Myrskyluodon Maija, joka perustuu Anni Blomqvistin kirjoihin. Helsingin Kaupunginteatterin on nyt tehnyt samasta aiheesta musikaalin, jota esitetään täysille saleille. Mitenkään yllättävää ei liene, että yleisö koostui – ainakin lauantaina - pääasiassa vähän vanhemmasta ikäluokasta. Itse en ollut alun perin menossa esitystä katsomaan, mutta kuin sain käyttööni ylijäämälipun, niin ajattelin, että onhan tämä paljon puhuttu esitys ihan mukava nähdä.

Blomqvistin kirjoittama tarina on vahva ja siinä seurataan Maijan elämää saaristossa nuoresta tytöstä aviovaimoksi, äidiksi ja leskeksi. Kaupunginteatterin musikaalissa vahva tarina onnistutaan hukkaamaan ja kokonaisuus on pätkä hajanaisia kohtauksia maustettuna omituisilla tanssahteluilla (koreografia on luvalla sanottuna aika kamala).

Lavastus ja puvustus olivat ihan mukavia, vaikka välillä lavasteiden kohdalla tuli kyllä mieleen, että onkohan tässä nyt lähinnä tarkoitus esitellä remontoidun teatteritalon uutta tekniikkaa vai luoda toimiva lavastus. Tanssiryhmän omituisten peruukkien funktiota en onnistunut keksimään.
Musiikillisesti teos on valitettavasti varsin mitäänsanomaton. Tv-sarjan tunnusmusiikki nousi esiin massasta, mutta suurin osa musiikista unohtui saman tien. Sinänsä musiikki oli ihan kunnianhimoisesti sävellettyä, mikä toisaalta aiheutti laulajille ongelmia. Useimpien laulajien ääniala kun ei riittänyt laulujen esittämiseen. Koko musikaalin parhaita hetkiä olivat kuoron osuudet. Niissä oli teoksesta muuten puuttunutta iskevyyttä ja vaikuttavuutta. Pidin myös Jannea esittäneen Aaro Wichmannin suorituksesta. Hänen laulunsa pysyivät turvallisesti äänialan sisällä ja niitä oli oikein mukava kuunnella.


Ohjelma (Copyright Asta Karell Shutterstock, Helsinki City Theatre)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti