lauantai 14. lokakuuta 2017

Vierge Moderne Kaapelitehtaan Turbiinisalissa, 13.10.2017


Ooppera Skaala esittää jälleen Kaapelitehtaalla perinteestä poikkeavaa oopperaa. Tämänvuotista esitystä Vierge Modernea kutsutaan ohjelmassa monologi-koneoopperaksi. Itse en olisi aivan varma, kutsuisinko tätä teosta oopperaksi, vaikka sen laulaakin oopperalaulaja Essi Luttinen: aivan alussa musiikista tuli mieleeni Nightwish Tarja Turusen ajoilta ja myöhemmin ajattelin jopa joissain kohdin Euroviisuja.

Vierge Moderne kertoo konemusiikin, laulun ja tanssin keinoin runoilija Edith Södergranin elämästä. Huomasi selvästi, että teos oli sävelletty nimenomaan Essi Luttiselle, sillä hänen äänensä sopi siihen erinomaisesti. Pidin kovasti myös näyttämöä ympäröiviin valkoisiin verhoihin heijastetuista videoista. Ne loivat ympäristön Södergranin elämän tapahtumille (meren ranta, suurkaupunki jne). Vaikka teoksen tapahtumat esitettiinkin monessa kohtaa hieman viitteellisesti ja tanssin keinoin (esityksessä oli mukana myös tanssija Minttu Pietilä), niin ohjelman avulla niitä oli onneksi suht helppoa seurata.

Oopperan ehdottomasti hienoin pala olivat kuitenkin Edith Södergranin runot. Koko hänen elämänsä laulettiin läpi hänen omilla runoillaan. Todella hienoa tekstiä ja silloin kun sävellys osui kohdilleen tekstin kanssa, niin tulos oli kiehtova. Itse ihastuin erityisesti toiseen runoista ”Kärlek”, jossa hieman yksinkertaisempi äänimaailma ja kauniin kevyt laulu yhdistyivät upeaan runoon rakkaudesta.

Musiikillisesti ilta oli hieman ristiriitainen. Paikoitellen teoksen musiikki oli ihan onnistunutta, mutta lopussa se muuttui minun makuuni hieman liiankin koneelliseksi. Mutta sen verran onnistuneita elementtejä teoksessa kuitenkin oli, että rohkenen suositella sitä, jos yhtään kiinnostusta riittää muuhunkin kuin ihan klassisimpaan oopperaohjelmistoon. Esityksiä on vielä useita jäljellä ja lippuja saa Tiketistä.

 

Turbiinisali


Essi Luttinen ja Minttu Pietilä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti