torstai 27. lokakuuta 2016

Attila Pietarin Mariinski-2:ssa, 22.10.2016


ATTILA

 

Pietari on hieno oopperakaupunki, jossa näkee luonnollisesti paljon varsinkin venäläisiä oopperoita. Tällä kertaa näin siellä kuitenkin italialaista oopperaa eli Verdin Attilan, joka on yksi hänen vähemmän esitetyistä oopperoistaan. Esityspaikkana oli uusi Mariinski eli ns. Mariinski-2.

Helsingistä Pietariin on helppo matkustaa. Allegro kulkee kolmessa ja puolessa tunnissa keskustasta keskustaan. Suomen rautatieasema Pietarissa on metroaseman yhteydessä, joten siitä on myös helppo jatkaa muualle kaupunkiin. Itse olen nyt useita kertoja asunut hotelli Ibiksessä http://www.ibis.com/gb/booking/room-dates.shtml, joka on parin metropysäkin päässä rautatieasemalta, hinta-laatusuhteeltaan hyvä ja jonka edestä kulkee suora bussilinja (nro 3, lippu maksaa 30 ruplaa tällä hetkellä) Mariinski-teatterin eteen. Ja läheisen metroaseman edestä kulkee toinenkin suora bussilinja (nro 27), joten vaihtoehtoja on.

Ennakkotiedoista poiketen kapellimestarina esityksessä ei ollutkaan Valeri Gergijev vaan Christian Knapp, mistä olin vaan tyytyväinen. Pienenä vinkkinä kaikille, Gergijevin esityksiin kannattaa aina ottaa jotain ajankulua mukaan, koska esitys alkaa aina myöhässä ja väliajatkin venyvät. Itse yritän vältellä Gergijeviä iltaesityksissä tai ainakin illalla esitettävissä pitkissä oopperoissa. Vieläkin muistan hyvin erään Prokofjevin Sodan ja rauhan esityksen Mariinski-2:ssa, jolloin jouduin loppulaulujen aikana hipsimään ulos katsomosta (yli puolet katsojista oli kadonnut jo aikaisemmin) ennättääkseni illan viimeiseen bussiin. Harmitti todella esiintyjien puolesta, kun en voinut jäädä taputtamaan muuten oikein hyvälle esitykselle. Kuuntelin taputusten alun odottaessani takkia narikasta ja ennätin juuri ja juuri viimeiseen bussiin (onneksi pysäkki on vain muutaman metrin Mariinski-2:n ovesta).

Itse ooppera oli varsin mielenkiintoinen. Se ei ehkä sisällä niin runsaasti kuuluisia aarioita kuin useat muut Verdin oopperat, mutta kauniita ensemble-kohtauksia tässäkin oopperassa riitti. Attilan esittäjällä Vladimir Feljauerilla oli todella hieno ääni, jonka ihailemista hieman häiritsi se, että laulettua kieltä ei tunnistanut italiaksi. Se tosin on varsin yleistä Venäjällä ja Valko-Venäjällä näkemissäni oopperoissa. Myös varsin kaunista italiaa laulaneet Enzio (Aleksandr Gergalov) ja Foresto (Otar Dzhordzhikija) miellyttivät korvaani kovasti.

Mariinski-2


Kapellimestarin nuottivihko


Attilan esiintyjät





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti