sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Nixon in China Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, 29.10.2016


NIXON IN CHINA

 

En ole aiemmin käynyt Ruotsissa oopperassa, vaikka useissa muissa kauempanakin olevissa maissa olen oopperoita käynyt katsomassa, joten nyt oli aika korjata tämäkin aukko sivistyksessä. Olin jo vuosia ollut kiinnostunut näkemään John Adamsin Nixon in China –oopperan ja nyt se esitettiin Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa. Ooppera olikin ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Oopperan tarina perustuu historiaan eli Nixonin vierailuun Kiinassa helmikuussa 1972.

Eniten nautin itse musiikista. Kungliga Hovkapellet oli loistavassa vedossa ja musiikki lumosi. John Adamsin sävelkieli tässä hänen ensimmäisessä oopperassaan oli suorastaan hypnoottista ja välillä lähes toivoi, että laulua olisi ollut vähemmän ja musiikkia enemmän, mikä on minulta paljon sanottu.

Pidin kovasti myös teoksen ohjauksesta ja lavastuksesta. Sean Niewenhuisin video-projisoinnit olivat huippuluokkaa ja toimivat todella hyvin. Heti oopperan alussa oli mahtava kuorokohtaus yhdistetty upeaan videoon ja olin täysin myyty.

Solisteista ei tällä kertaa kukaan kolahtanut täysillä. Oopperan musiikki on epäilemättä vaikeaa laulettavaa ja toiset solistit selvisivät tehtävästään paremmin kuin toiset, mutta ketään suosikkia ylitse muiden en joukosta löytänyt. Siitä huolimatta esitys oli huikea ja nautin iltapäivästäni täysillä.  

Kuninkaallinen ooppera


Nixon in China esirippu


Aitio





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti