sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Helikon oopperan Tsaarin morsian Estonia teatterissa Tallinnassa, 15.10.2016


TSAARIN MORSIAN

 

Moskovan Helikon ooppera vieraili Tallinnan Estonia teatterissa esittämässä Nikolai Rimski-Korsakovin oopperan Tsaarin morsian ja tottahan toki se oli käytävä katsomassa.

Tallinnan etuna oopperakohteena on tietysti lyhyt etäisyys Helsingistä. Laivalla matka vie pari tuntia ja mikäli aikataulut vaativat hotelliyöpymistä, niin hotelleja löytyy moneen makuun. Itse olen yleensä yöpynyt keskustassa tai vanhassa kaupungissa, josta on lyhyt kävelymatka Estonia teatteriin. Tällä kertaa yövyin vanhassa kaupungissaThree Crown Residents –hotellissa, joka olikin ihan mukava hotelli ja sijainniltaan suorastaan erinomainen http://threecrowns.ee/fi/three-crowns.

Vaikka Estonia teatterin lava on pienehkö ja tekniikka rajallista, niin kerta toisensa jälkeen hämmästelen, miten toimivia lavastuksia siihen saadaan luotua. Tälläkin kertaa kaariholvit ja muutamat siirreltävät elementit loivat oikein hyvän 1500-luvun Venäjän pajarien talojen illuusion.

Itse ooppera oli hyvin venäläinen sekä musiikiltaan, ohjaukseltaan että puvustukseltaan. Henkilökohtaisesti sain ylävartalo paljaana heiluvista miehistä (nämä miehet oli ilmiselvästi valittu huolella) mieleeni vahvoja viittauksia Venäjän nykyiseen hallitsijaan ja hänen urheilusuorituksiinsa. Viittaukset vain vahvistuivat oopperan lopun ”kunnia hallitsijalle” messuamisessa. Muutenhan oopperan juoni sisältää intohimoa, mustasukkaisuutta, juonittelua, mielenvikaisuutta ja kunnon oopperaperinteen mukaisesti lopussa tulee ruumiita.

Helikon oopperan orkesteri soitti suurella intohimolla Rimski-Korsakovin musiikkia ja solisteista pidin erityisesti Aleksei Isajevista Grigorij Grjaznoj’n roolissa. Todella hieno baritoni, jota olisi mukava kuulla toistekin.

Tsaarin morsian mainos


Estonia teatteri



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti