torstai 17. syyskuuta 2020

Così fan tutte Musiikkitalon Sonoressa, 9.9.2020

Kansallisoopperan tehtyä Covid fan tuttensa, oli aika muistella myös teoksen alkulähdettä eli Mozartin oopperaa Così fan tutte, jonka tällä kertaa esittivät Sibelius Akatemian opiskelijat Musiikkitalon Sonoressa.

Kyseisen oopperan juonihan on yksi oopperamaailman hölmöimpiä. Don Alfonson yllättäminä kaksi nuorta miestä (Guiglielmo ja Ferrando) päättävät laittaa tyttöystäviensä (Fiordiligi ja Dorabella) uskollisuuden koetukselle. He teeskentelevät lähtevänsä sotaan ja palaavatkin näyttämölle naamioituneena viettelemään toistensa tyttöystävät. Loppujen lopuksi he onnistuvat siinä ja palaavat sitten luonnollisesti omissa hahmoissaan ja käräyttävät nuoret naiset uskottomuudesta. Toki lopussa kaikki ovat jälleen onnellisia ja rakastuneita.

Kun itse teoksen juoni on täyttä höttöä ja oopperaa muutenkin esitetty vuosien mittaan aivan liian monta kertaa, niin oopperan voi pelastaa kokonaisuutena vain kunnon ohjaus. Valitettavasti Vilppu Kiljusen ohjauksessa ei ollut mitään yllättävää tai mieleenpainuvaa, joten siitä ei ollut teoksen pelastajaksi. Säestyskin oli ihan yhtä yhdentekevä pianosäestys, joten parasta oli vain sulkea silmät ja keskittyä laulajiin.

Kaikeksi onneksi ainakin kuulemani kakkosmiehitys oli oikein lupaava. Suurimmat suosikkini olivat Olivia Kyllönen Dorabellana ja Simonas Strazdas Don Alfonsona. Kyllösen ääni oli ihastuttavan lämmin ja hän myös elähtyi rooliinsa hienosti. Strazdas puolestaan tepasteli Don Alfonsona lavalla kuin nuori rock-kukko. Ja ääni oli todella komea.

Myös Guiglielmon roolin laulanut Luke Scott oli oikein lupaava. Hänellä oli vielä hieman ongelmia tekniikan kanssa, mutta kun hän saa viimeisetkin tekniset ongelmat selätettyä, hänellä on mahdollisuudet erinomaisiin roolisuorituksiin. Tuomas Miettolan Ferrando oli vähän hengetön, mutta äänimateriaali oli hyvä, joten esiintymisen parantuessa, Miettolalla voi olla ihan hyvä ura edessä. Myös Manon Gleizes Fiordiliginä lauloi hyvin, itse en vain täysin ihastunut hänen äänensä sävyyn. Hän duettonsa Kyllösen kanssa olivat hienoja. Wilhemina Tómasdóttir Despinana teki myöskin erittäin hyvän vaikutuksen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti