torstai 17. syyskuuta 2020

Laila Suomen Kansallisoopperan Alminsalissa 6.9.2020

Kansallisoopperan Opera Beyond -projektissa on tänä syksynä ollut tarjolla erittäin suosittu Laila, jossa yhdistetään musiikkia ja visuaalisuutta liikkeeseen. Esa-Pekka Salosen, Paula Vesalan, Tuomas Norvion ja Ekho Collectiven luomassa teoksessa katsoja vaikuttaa omalla liikkumisellaan teokseen. Näin jokaisen esityksen pitäisi olla aina erilainen. Hieman idea tietysti menee hukkaan, jos jokainen katsoja käy katsomassa teoksen vain kerran, kuten useimmat varmaan tekevät.

Teosta esitetään Alminsalissa, jonne on rakennettu kuusi henkeä vetävä kupla. Katsojat voivat vapaasti kävellä kuplassa ja kuplan seinille/kattoon ilmaantuu kuviota, jotka vielä heijastuvat peililattiasta. Äänimateriaali on tallennettu ja siinä esiintyvät Kansallisoopperan laulajat ja orkesterin muusikot. Itse Lailan äänenä esiintyvät suomenkielisessä versiossa Paula Vesala ja Miriam Hilpo.

Lailaa oli hehkutettu etukäteen todella runsaasti, mutta mielestäni teos ei ollut niin vallankumouksellinen kuin oli annettu ymmärtää. Erilaisia interaktiivisia teoksia on viime vuosina esitetty jo sen verran runsaasti, että Laila ei varsinaisesti räjäyttänyt tajuntaa. Pidin siitä kyllä. Kuviot olivat ajoittain todella kivoja ja äänimaailma oli myöskin ajoittain kaunis. Ihan mukavaa, että Kansallisooppera tekee tällaisiakin teoksia ja ehkäpä näin houkutellaan uusia ihmisiä katsomaan myös traditionaalisia teoksia.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti