torstai 19. toukokuuta 2022

Helsingin Kaupunginorkesterin Vappumatinea (solistina Tuomas Katajala) Musiikkitalossa, 1.5.2022

Helsingin kaupunginorkesterilla on tapana esittää vapunpäivänä kaksi kertaa vappumatineansa, jonka historia ulottuu 1800-luvun lopulle ja konsertti sisältää aina muutaman vakiokappaleen, jotka ovat olleet mukana jo vuosikymmeniä. Tällä kertaa solistina oli suosikkini Tuomas Katajala, joten odotin konserttia innokkaana, vaikka hän ei siinä montaa laulua laulanutkaan.

Kapellimestari Markus Lehtinen kertoi konsertin aluksi, että he aloittavat Ukrainan kunniaksi konsertin Giuseppe Verdin Nabucco-oopperan alkusoitolla. Sitä seurasi John Williamsin Schindlerin lista, jonka viulusoolon soitti jo eläkelöitynyt orkesterilainen Erkki Palola. Seuraavaksi oli vakiokappale eli Richard Wagnerin oopperan Lohengrin kolmannen näytöksen alkusoitto. Sitten oli vielä Aram Hatšaturjanin Valssi sarjasta Naamiaiset ennen kuin Tuomas Katajala lauloi ”Dein ist mein ganzes Herz” -laulun Franz Leharin operetista Hymyn maa. Ohjelmassa laulu on suomenkielisellä nimellään, mutta onneksi Katajala lauloi sen nimenomaan saksaksi.

Seuraavaksi esitettiin musiikkia Lars-Erik Larssonilta, Léo Delibesiltä ja Josef Straussilta ennen kuin Katajala taas lauloi Nicholas Brodskyn laulun Be My Love ja Carl Sjöbergin laulun Tonerna. Viimeisenä varsinaisen kappaleena oli Leonard Bernsteinin Valssi, Turkey Trot ja Finaali Divertimentosta.

Ensimmäisenä ylimääräisenä kappaleena HKO yleensä esittää vappumatineassaan Porilaisten marssin, mutta Ukrainan sodan vuoksi sitä pidettiin tänä vuonna turhan sotaisena, joten sen sijaan esitettiin marssi Sergei Prokofjevin oopperasta Rakkaus kolmeen appelsiiniin. Toisena ylimääräisenä oli Marianito Moresin Uno Tango, mikä on myös vakio-ohjelmistoa.  

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti