keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Turun Filharmoninen Orkesteri Turun tuomiokirkossa, 30.4.2022

On tavallista, että pääsiäisen ympärillä järjestetään runsaasti erilaisia kirkollista musiikkia esittäviä konsertteja kuten oratorioita ja passioita. Tällä kertaa minä matkasin pitkänäperjantaina Turkuun Turun Filharmonisen Orkesterin konserttiin. Konsertti pidettiin Turun tuomiokirkossa, joka on varmasti yksi Suomen vaikuttavimmista konserttipaikoista historiansa kannalta. Ensimmäistä kirkkoa tälle paikalle alettiin rakentaa 1200-luvun loppuvuosina.

Turun konsertin solisteina esiintyivät tenori Markus Nykänen ja baritoni Arttu Kataja ja kuoroina lauloivat Chorus Cathedralis Aboensis sekä Turun konservatorion kamarikuoro. Kapellimestarina toimi Tōnu Kaljuste.

Konsertti oli varsin lyhyt; se kesti vain noin tunnin. Ensimmäisenä teoksena esitettiin suhteellisen moderni teos: Arvo Pärtin Trisagion 1990-luvulta. Se sai kantaesityksensä aikoinaan Ilomantsissa, jonka ortodoksiselle seurakunnalle teos on omistettu. Suhtauduin teokseen etukäteen vähän varauksella, mutta loppujen lopuksi ihastuin siihen kunnolla. Musiikki oli hienovaraista ja erittäin tunnelmallista. Jostain syystä mielessäni pyöri koko teoksen ajan kuvia karusta, mutta vaikuttavasta luonnosta (vaikkapa Ulko-Hebrideiltä) vähän kuin Scandic Noirin hengessä. Todella hieno teos.

Toisena osana konserttia esitettiin Giacomo Puccinin Messa di Gloria. Tämän oletin olevan enemmän perinteistä kirkollista musiikkia, mutta teos olikin yllättävän oopperamainen. Useampaan otteeseen tuntui kuin olisin ollut kuuntelemassa jotain Puccinin oopperaa. Solistien roolit olivat kylläkin aika pieniä, joten mitään aaria-tunnelmaa ei syntynyt; Nykänen sentään lauloi konsertin aikana jonkin verran, mutta Kataja kävi lähinnä pyörähtämässä orkesterin edessä. Onneksi molemmat lauloivat todella hyvin, joten vähäinenkin esiintyminen oli mukavaa.

Jos solistien roolit olivat pieniä, niin kuorot vuorostaan pääsivät loistamaan ja ne olivat esityksen varsinaisia tähtiä. Erinomainen esitys heiltä ja kaiken kaikkiaan konsertti oli hyvinkin yhden Turun matkan arvoinen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti