torstai 19. toukokuuta 2022

Kahvikantaatti Kapsäkissä, 8.5.2022

Olen melko varma siitä, että aika moni ihminen yllättyy, kun kuulee, että Johann Sebastian Bach on säveltänyt oopperoitakin. Häntähän pidetään yleensä kirkko- ja urkumusiikin mestarina, joten hänen Kahvikantaatti-oopperansa on varsin yllättävä. Mutta kyllä musiikin Bachiksi tunnisti.

Itse oopperan kesto on vain puolisen tuntia, joten Musiikkiteatteri Kapsäkki oli lisännyt siihen alkuun hieman ylimääräistä Bachin musiikkia, jotta esitys saatiin venytettyä tuntiin.

Teos kertoo kauniista Lieschenistä, joka rakastaa yli kaiken kahvia. Hänen isänsä hermostuu kahvin kulutuksesta ja julistaa, että jos tyttö jatkaa kahvin kittaamista samaan malliin, niin hän ei ikinä pääse naimisiin. Mutta Lieschenpä onkin ovelampi ja tutustuu mieheen, jolta hän vaatii lupauksen, että hän saa juoda mielin määrin kahvia myös avioliitossa. Lopulta isäkin antaa periksi kahvin houkutuksille.

Ooppera oli ihan hauska pieni esitys. Solistit (Johanna Engelbarth, Jasper Leppänen ja Mika Nikander) eivät nyt ihan maailmanluokkaa olleet, mutta selvisivät ihan mukavasti karrikoiduista rooleistaan. Orkesterina toimi hyvin soittanut Ensemble Nylandia.

Kekseliäälle lavastukselle ja ihastuttavan rönsyävälle puvustukselle voi antaa erityiskiitokset. Niistä molemmista tuli tunne, että esitys on kuin satua ja niitä ihailivat varmasti muutkin kuin katsomossa olleet vähän nuoremmat katsojat. 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti