tiistai 28. elokuuta 2018

Aurora Marthens Savoy-teatterissa, 27.8.2018

Olen tänä vuonna nähnyt jo kolmessa eri esityksessä nuoren sopraanon Aurora Marthensin. Nuorten laulajien kehitystä on mielenkiintoista seurata ja siksi päätinkin käydä kuuntelemassa hänen lauluaan neljännen kerran tänä vuonna Aurora Marthens On Stage –konsertissa.

Konsertin ohjelmisto koostui kappaleista, jotka Marthens aikoo esittää ensi viikolla alkavassa ARD laulukilpailussa 2018 (ARD Music Competition 2018) Saksassa ja mukana oli aarioita Händelistä Bernsteiniin sekä muutama liedkin. Yleisöä oli vähänpuoleisesti paikalla ja se koostui suurelta osin ilmeisesti perheestä, ystävistä ja tuttavista. Martensin selostuksien rento, kotikutoinen ote sopi siis oivasti tilaisuuteen ja sai katsojien olon kotoisaksi. Yllätysvierailijana konsertissa oli nuori viulisti Rebecca Roozeman, joka soitti erittäin kauniit esitykset Beethovenia ja Massenet’ta.

Marthens on eittämättä lahjakas laulaja ja hänen äänessään on runsaasti koloratuuri-notkeutta. 
Kilpailuohjelma ei ehkä sinänsä sopinut täydellisesti konserttiohjelmaksi, mutta ohjelman kuuleminen oli todella mielenkiintoista ja sain nyt huomattavasti täydellisemmän kuvan hänen osaamisestaan verrattuna aiempiin produktioihin.

Marthens on nuori, vielä kehittyvä laulaja ja osassa ohjelmiston lauluista luonnollisesti kuuli, että takana ei ole vuosia kestänyttä uraa. Samalla on myös todettava, että paikoitellen hänen äänensä tavoitti todella loistokkaan tason. Marthensin ääni on luokiteltu lyyriseksi koloratuuriksi, mutta minun mielestäni hän oli itse asiassa parhaimmillaan hieman dramaattisemmissa lauluissa. Ne olivat ihastuttavia suvantokohtia sinänsä kauniiden, mutta varsin ylenpalttisten juoksutusten keskellä. Itse pidin erityisesti Charpentierin Louise-oopperan aariasta Depuis le jour. Sen kauniit linjat antoivat Marthensille upean mahdollisuuden esitellä myös äänensä tummempaa väriä. Ihastuttavaa!

Kokonaisuudessaan ilta oli siis oikein kiinnostava, vaikka tietenkin Marthensilla on vielä kehitettävääkin esiintymisessään. Pientä hienosäätöä kaipaa esim. italian ääntämys. Vokaalien sävy ei ole ihan vielä kohdallaan, vaikka artikulaatio sinänsä onkin selkeä. Mutta tällaiset yksityiskohdat loksahtavat varmaan kohdalleen sitä mukaa, kun kokemusta ja taitoa kertyy lisää. Suosittelen lämpimästä muitakin seuraamaan hänen urakehitystään! Luvassa on varmasti kiinnostavia esityksiä.

Marthens and säestäjä Robert Roozeman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti