keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

7 kirjettä G18:ssa, 8.7.2022

 Siitä kun olin edellisen kerran kuullut mezzosopraano Erica Backin laulavan oli kulunut jo muutama vuosi, joten kun hän vihdoin pystyi pitämään koronan vuoksi siirretyn liedkonserttinsa 7 kirjettä, niin olihan se pakko lähteä kuuntelemaan. Konsertti pidettiin G18:ssa, mikä olikin sopivan keskeinen ja myös sopivan kokoinen paikka tälle konsertille. Säestäjänään hänellä oli Mariko Furukawa.

Kaikki konsertin laulut olivat naissäveltäjiltä; heistä minulle tutuimpia olivat Nadia Boulanger ja Clara Schumann. Jokaiseen säveltäjään Back liitti myös ääneen luetun kirjeen, jonka joko säveltäjä itse oli kirjoittanut tai se oli kirjoitettu hänelle. Myös tämä konsertti oli monikielinen: Back luki kirjeitä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja laulut olivat ranskaksi, saksaksi ja englanniksi (suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset käännökset löytyivät ohjelmalehtisestä).

Olin jo aikaisemmin pitänyt Erica Backista, mutta täytyy sanoa, että hän oli käyttänyt ne vuodet, joina en ollut häntä kuullut, erittäin viisaasti. Ääneen oli tullut entistä enemmän syvyyttä ja sävyjä ja tulkinnat olivat kypsyneet aivan kuten niiden kuuluukin iän mukana.

Pidin kovasti myös konsertin konseptista. Pienet kirjeet kertoivat taustaa säveltäjistä ja heidän elämästään ja valitut laulut sopivat hyvin tarinoihin. Toivottavasti Back esittää tätä konserttia muuallakin, jotta useammilla ihmisillä on mahdollisuus kuulla se, sillä keskellä kesää oleva arki-ilta ei välttämättä ole paras mahdollinen konserttiaika kaikille hänen laulustaan kiinnostuneille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti