keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Siegfried Eurajoen Kustaa Aadolfin kirkossa, 15.7. 2022

Eurajoki Bel Canto -festivaalin urkuversio Richard Wagnerin Ringistä on ehtinyt jo toiseksi viimeiseen osaansa eli Siegfriediin. Urkuadaption takana oli tutusti Ilpo Laspas, mutta tällä kertaa mukana oli myös yksi ulkomaalaisvahvistus, kun Fafnerin roolin lauloi itävaltalainen basso Christoph Seidl. Muuten miehitys oli suomalainen kuten edellisissäkin Ringin teoksissa. Niin, ja olihan tällä kertaa urkujen lisäksi mukana myös sello, käyrätorvi, piano ja lyömäsoittimia (ainakin hetkellisesti).

Wagnerin Ringin juonet eivät varsinaisesti ole yksinkertaisia, koska periaatteessa ymmärtääkseen kaiken pitää tuntea koko Ringin juonikuvio ja henkilöitä piisaa, mutta kerronpa tässä eräänlaisen mutkat suoriksi version juonesta. Siegfriedissä kääpiö Mimen kasvattama Siegfried alkaa kysellä vanhemmistaan. Koska Mime ei pysty korjaamaan Siegfriedin isän rikkoutunutta miekkaa Notungia, Siegfried takoo sen itse ehjäksi. Mime haluaa Siegfriedin auttavan palauttamaan ryöstetyn aarteen (nimellisesti oppivan pelkoa) ja johdattaa tämän Fafnerin luo, joka vartio kyseistä aarretta. Siegfried surmaa Fafnerin ja löytää aarteen, jonka jälkeen hän surmaa myös petollisen Mimen. Metsälintu kertoo Siegfriedille tulen takana olevasta naisesta Brünnhildestä, josta tulisi tälle oiva vaimo. Siegfried etsii Brünnhilden ja he rakastuvat toisiinsa.  

Jälleen kerran on todettava, että Ring soitettuna uruilla on aika mieletön kokemus. Kun vielä teokseen oli onnistuttu löytämään varsin hyvät solistit, niin pituudestaan huolimatta teos ei missään vaiheessa puuduttanut. Tällä kertaa minulla oli joukossa kaksi suosikkia. Jyrki Anttila teki upeaa työtä Siegfriedinä. Hänen äänensä on huikeassa kunnossa ja tulkintakin oli vaikuttava. Rooli on äärettömän raskas, mutta Antilan ääni kesti ilman ongelmia loppuun saakka. Toinen vaikuttava laulaja oli edellisen (eli vuoden 2015) Merikanto-laulukilpailun voittaja sopraano Hannakaisa Nyrönen. Hänellä on aivan uskomattoman vahva ääni, joka todella täytti Kustaa Aadolfin kirkon. Haluaisinpa todellakin kuulla häntä Wagner-roolissa, jossa hänellä olisi enemmän laulettavaa kuin Siegfriedissä.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti