tiistai 26. heinäkuuta 2022

Wiipuri-ooppera Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla, 30.6.2022

Useimmat yhdistävät Taidekeskus Salmelan nimenomaan kuvataiteisiin, mutta siellä esitetään myös paljon musiikkia ja tänä vuonna Arto Paju oli säveltänyt Salmelaan Wiipuri-oopperan. Pajun urakka olikin ollut melkoinen, sillä oopperan kesto oli peräti kolme tuntia väliaikoineen.

Ooppera seuraa Armaan (baritoni Ville Rusanen) ja hänen vaimonsa Anna-Marian (sopraano Hanna Hoikkala)  tarinaa juhannuksesta 1936 juhannukseen 1944, kun Viipuri on jo menetetty sodassa Neuvostoliitolle. Armas ja Anna-Maria tapaavat, rakastuvat, menevät naimisiin, Armas joutuu sotaan, haavoittuu, Viipuri menetetään talvisodan päätteeksi, jatkosodassa Viipuriin palataan, Armas joutuu taas rintamalle, Viipuri menetetään nyt lopullisesti ja Armas kuolee sodan loppumetreillä.

Oopperassa oli Rusasen ja Hoikkalan lisäksi vain kaksi muuta laulajaa: Mikael Konttinen ja Bianca Morales sekä Laurentius-kuoro. Vaikka näennäisesti ooppera kertoo Armaan ja Anna-Marian tarinan, niin todellisuudessa pääosassa on nimenomaan Viipuri – kotikaupunki, josta soditaan, josta paetaan, jonne palataan ja joka menetetään.

Paju oli säveltänyt teokseen hyvin monipuolista musiikkia. Henkilökohtaisesti pidin oikeastaan eniten Bianca Moralesin esittämistä jazz-kappaleista. Ne toivat hyvin esiin iloisen, juhlivan kaupungin hengen. Orkesterin soitto oli muutenkin (lämpimästä säästä huolimatta) hienoa. Samaa ei voi valitettavasti sanoa kuorosta, jonka ääni katosi ajoittain täysin. Äänentoisto oli heidän osaltaan aika onnetonta ja yleisö olisi tarvinnut joko tekstityksen tai libreton, jotta olisi saanut selvää siitä, mitä kuoro lauloi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti