tiistai 26. heinäkuuta 2022

Requiem - Kaikille lohdutukseksi Helsingin Vanhassa kirkossa, 19.6.2022

Les Lumières -festivaalin toinen konsertti pidettiin Helsingin Vanhassa kirkossa. Vanha kirkko sopikin mitä parhaiten festivaalin teemaan sijaitseehan se keskellä ns. Ruttopuistoa, jonka tienoille on haudattu 1710 ruttoepidemian uhreja. Ja toisessa konsertissa nimeltään  Requiem – Kaikille lohdutukseksi Concerto Soave -yhtye esitti Jean Gilles’n messun Messe des morts, joka oli yksi 1700-luvun tunnetuimmista messuista ja sävellettiin nimenomaan juhlistamaan ruttoepidemian päättymistä.

Tästä teoksesta pidin todella paljon. Musiikki oli helppo tunnistaa ranskalaiseksi barokiksi, mutta sitä oli miellyttävä kuunnella ja solistitkin olivat varsin hyviä. Teos kostui seitsemästä osasta: Requiem aeternam (Introït), Kyrie, Requiem aeternam (Graduel), Domine Jesu Christe, Sanctus, Agnus Dei ja Lux aeterna. Osia en osaa laittaa paremmuusjärjestykseen, sillä jokaisessa oli omat hyvät puolensa.

Solisteista ehkä eniten pidin tenori Robert Getschellistä, mutta voi olla, että se johtui siitä, että hän aloitti lauluosuuden ja lauloi muutenkin varsin paljon teoksessa. Mutta se on kyllä sanottava, että ranskalainen latinan ääntämys on suorastaan hilpeyttä herättävää, kun esim. sana lux lausutaan lyks. Ja itseään saattoi viihdyttää vaikka näitä mielenkiintoisia ääntämyksiä bongailemalla, jos voimat eivät riittäneet musiikkiin keskittymiseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti