keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Adina Bad Wildbadin Rossini-festivaaleilla, 22.7.2022

Schwarzwaldissa, pienessä Bad Wildbadin kaupungissa järjestetään kesäisin aina Rossini-festivaali, jossa esitetään pääosin Gioachino Rossinin oopperoita, usein todellisia harvinaisuuksia. Miksi juuri tässä pikkukaupungissa? No, Rossini on käynyt siellä aikoinaan kylpylälomalla, joten johan se nyt yhden festivaalin väärtti on.

Ensimmäinen oopperani festivaaleilla oli Rossinin pieni, koominen ooppera Adina, joka esitettiin kylpylän kuninkaallisessa oopperassa. Todella viehättävä paikka, mutta helteillä kuuma kuin mikä tietenkin. Oopperan juoni on tavanomaisen pöhkö. Adina on orja, joka on päätynyt Bagdadin kalifin seraljiin. Kalifi on rakastunut häneen ja he suunnittelevat naimisiinmenoa. Adina ei kuitenkaan voi unohtaa nuoruudenrakkauttaan Selimoa, joka on kuollut. Sitten tietenkin Selimo ilmaantuukin (hengissä) paikalle ja nuoret suunnittelevat pakoa. Kalifi saa suunnitelman selville ja nuoret saadaan kiinni. Selimo tuomitaan kuolemaan. Adina anoo hänelle armoa ja pyörtyy, jolloin medaljonkin hänen kaulallaan paljastuu. Se on Kalifin kadonneelle nuoruudenrakkaudelleen lahjoittama. Käy ilmi, että Adina onkin Kalifin tytär. Selimo pelastetaan ja nuoret saavat toisensa.

Jos juoni olikin täyttä höttöä, niin musiikki oli todella kaunista ja nautittavaa. Koko solistikunta (kokonaiset viisi henkeä, joten kerrankin henkilöissä ei mennyt sekaisin) oli erittäin hyviä laulajia ja sankari ja sankaritar olivat molemmat rooliensa mukaisesti nuoria ja kauniita ihmisiä.

Adinan roolin lauloi sopraano Sara Blach ja täytyy sanoa, että hänellä oli aika uskomaton ääni. Rooli oli todella vaativa, sillä kuvioissa riitti, mutta niinpä hän vain jaksoi vetää koko roolin läpi. Mutta ehkäpä sittenkin suosikkini oli Mustafàn roolin laulanut Shi Zong. Hänen esiintymisensä oli juuri sopivan koomista tähän rooliin ja kun laulukin sujui kiitettävästi, niin mukavahan häntä oli katsella ja kuunnella. Muutenkin on pakko sanoa, että ohjaaja Jochen Schönleberin henkilöohjaus oli tavattoman onnistunutta.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti