tiistai 26. heinäkuuta 2022

Marseille - koko maailman satama Ritarihuoneella, 20.6.2022

Les Lumières -festivaalin kolmas ja samalla viimeinen konsertti pidettiin Ritarihuoneella ja se puolestaan käsitteli Marseilleta ruton jälkeen (Marseille – koko maailman satama), kun kaupunki toipui ja musiikkia/oopperaa alettiin jälleen esittää. Tällä kertaa mukana oli jo muutama säveltäjä, jotka tunnistinkin eli Jean-Baptiste Lully ja Christoph Willibald Gluck, jotka ovat molemmat varsin tunnettuja oopperasäveltäjiä. Ja tällä kertaa ohjelmassa oli mukana jo otteita muutamasta oopperastakin.

Ilman kohokohta oli sen perusohjelman päätösnumero eli pätkä Gluckin oopperasta Le Cadi Dupé (Huiputettu tuomari). Pätkä oli niin hauska, että minulle ainakin heräsi innostus nähdä joskus koko oopperakin jossain. Toivottavasti toiveeni joskus toteutuu.

Illan solisteina olivat sopraano Lise Viricel ja baritoni Romain Bockler. Molemmat esiintyivät hyvin ja pääsivät esittelemään oopperanumeroissa myös näyttelijän taitojaan.

Jälleen mukana myös näyttelijät eli Joachim Wigelius kreivi Anckarbjelkenä ja Alexander Wendelin hänen veljenpoikanaan Fredrik von Gullstormina kertomassa elämästä ruton jälkeisessä Marseillessa.  

Ilmeisesti tämän festivaalin yleisössä on varsin paljon ranskan kielen harrastajia, sillä kun konsertin lopulla orkesteria johtanut Jean-March Aymes kysyi, että voisiko hän puhua yleisölle englanniksi tai ranskaksi, ranska sai enemmän kannatusta. Onneksi hänen ranskansa oli sen verran selkeää, että sen ymmärtämiseen ei aivan täydellistä ranskan kielen taitoa tarvittu. Mutta kyllähän se antaa oman mukavan mausteensa, että konsertissa puhutaan muutakin kieltä kuin useimmiten käytettyä englantia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti