keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Ulisse Frankfurtin oopperassa, 21.7.2022

Mikä ihana yhdistelmä: kesälomamatka, kauden viimeinen oopperaesitys ja täysin uusi oopperasäveltäjä minulle! Tämän sain kokea, kun kävin katsomassa Luigi Dallapiccolan ainoan täyspitkän oopperan Ulisse (Odysseus) Frankfurtin oopperassa.

Vaikka ooppera kertookin Odysseuksen tarinan, niin Dallapiccola on tehnyt siitä hieman oman versionsa. Tässäkin tarinassa Odysseus on vuosikausia matkalla ja kohtaa koettelemuksia ennen paluutaan kotiinsa Ithakaan, mutta mukana on paljon erilaista syvällistä pohdiskelua elämästä ja sen tarkoituksesta.

Ooppera on vuodelta 1968 eli modernia musiikkia ja ihan varauksettoman ihastunut en musiikkiin ollut. Todennäköisesti se oli liian vaikeaa minulle, mutta ajoittain orkesteri kyllä soitti oikein kiinnostavasti. Tatjana Gürbacan ohjaus oli tyypillinen saksalaiselle oopperalle eli moderni ja siinä ei ollut mitään uutta ja säväyttävää. Kyllähän näitä joukkoseksikohtauksia on jo nähty illan kylliksi; olisi aika keksiä jo jotakin muuta.

Laulajista pidin eniten Kirken ja Melanthon roolin laulaneesta Katharina Magierasta. Hänellä oli upea, täyteläinen altto ja sitä kuunteli kyllä ihan ilokseen. Ei muutkaan laulajat huonoja olleet, mutta Magiera oli kyllä ihan omaa luokkaansa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti