tiistai 26. heinäkuuta 2022

Paperimylläri Kymin Ruukin rannalla Kuusankoskella, 21.6.2022

Yksi Suomen musiikkikesän mielenkiintoinen piirre on ns. kansanoopperat. Niitä esitetään yleensä jossain päin Suomen melkein joka kesä. Jouni Sjöblomin säveltämä Paperimylläri kertoo Robert Erolinin tarinan. Hän työskenteli 71,5 vuotta Kymi-yhtiössä ja siihen ei edes ole laskettu mukaan kahta vuotta, jolloin hän jakoi postia paikallisille yrityksille. Ooppera esitti Erolinin koko elämän kaaren: lapsi (Onni Lahtinen) postia jakamassa, nuori mies (Matias Husgafvel) kosiskelemassa tulevaa vaimoaan Vilhelmiinaa sekä eläkkeelle jäävä vanha mies (Terho Happonen). Kertomalla yhden ihmisen tarina kerrottiin samalla myös yrityksen, paikkakunnan ja osittain myös Suomen elinkeinoelämän tarinaa.

Teoksessa suuri rooli oli kuorolla, joka vei tarinaa eteenpäin ja sitoi kertomusta vahvasti Kymi-yhtiön historiaan ja kehitykseen. Kuorolaisten esitys oli viehättävän energinen, josta heille suuri kiitos. Esityspaikkana oli Kymin ruukin rantaan rakennettu ulkoilmanäyttämö ja kieltämättä paikka oli vaikuttava, kun vieressä virtasi Kymi ja takana kohosi itse tehdas. Paikan historiallinen merkitys oli käsin kosketeltava.

Musiikillisesti teos oli ihan mukava ja orkesteri soitti innostuneesti. Laulun taso vaihteli aika paljon, mutta tällaisissa teoksissa tarinalla onkin yleensä tärkeämpi rooli. Minun suosikkini oli Olli-Pekka Lattu, joka lauloi kolme pientä roolia (Erolinin ystävä, Valkealan pappi ja Rautatiekomitean virkamies) antaumuksella. Kesäinen kansanooppera on aina vierailun arvoinen ja Jouni Sjöblomin paikallishistoriaan sidotut kansanoopperat ovat oikein piristäviä tapauksia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti