tiistai 26. heinäkuuta 2022

Marseillen kahdet kasvot Tenalji von Fersenissä, 18.6.2022

Helsingissä on jo useiden vuosien ajan järjestetty Les Lumiéres -festivaali (Valistusajan kulttuurifestivaali), joka on suhteellisesta pienimuotoisuudestaan huolimatta yleensä varsin kiinnostava ohjelmaltaan. Tänä vuonna festivaalilla oli vierailijana ranskalainen Concerto Soave barokkimusiikkiyhtye ja teemana oli Marseille ruton jälkeen (tämä nimenomainen rutto mellasti Marseillessa vuonna 1720).

Festivaalien ensimmäinen konsertti (Marseillen kahdet kasvot) pidettiin Suomenlinnan Tenalji von Fersenissä, mikä sopii tämäntyyppisiin pienehköihin konsertteihin oivasti, vaikka lauttamatka saarelle tietysti aiheuttaakin omat logistiset ongelmansa (paikkaa ei esim. voi kovin lämpimästi suositella liikuntarajoitteisille).

Konsertin ohjelmisto koostui joukosta kappaleita ranskalaisilta barokkiajan säveltäjilta, joita en voi sanoa tunteneeni ennalta. Mutta sitä mielenkiintoisempaa niihin oli tutustua ja ainakin orkesteri oli erinomainen teosten tulkki. Ohjelmalehtisessä oli pieni taustoitus jokaiseen säveltäjään joko ranskaksi tai englanniksi, joten molempien kielten hallinta oli siinä mielessä hyvä asia.

Illan solisti oli sopraano Lise Virice, joka lauloi ihan somasti ja esiintyi viehkeästi. Sekä solisti, että orkesteri olivat pukeutuneet hieman aikakauden mukaisesti, joten korvien lisäksi myös silmillä oli katseltavaa.

Kappaleiden välillä kaksi näyttelijää eli Joachim Wigelius (kreivi Anckarbjelke) ja Anja Bargum (kreivin serkku Emilie Havskrona) rupattelivat suomeksi, ruotsiksi ja ranskaksi  Marseillesta ruton aikoihin antaen konsertille mielenkiintoista taustaa. Wigelius oli suorastaan hurmaava hienostelevan kreivin roolissaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti