tiistai 16. elokuuta 2022

Gianni Schicchi Savonlinnan oopperajuhlilla Olavinlinnassa, 29.7.2022

Toinen kroatialaisten vieraiden ooppera Savonlinnan oopperajuhlilla oli Giacomo Puccinin pienoisooppera Gianni Schicchi. Tätä oopperaa esitetään varsin säännöllisesti, joten mitään suuria yllätyksiä en odottanut.

Myös oopperan juoni on huomattavasti yksinkertaisempi kuin Busonin Harlekiinin. Buoso Donati on kuollut ja hänen sukulaisensa kauhistuvat, kun he löytävät testamentin, jonka mukaan Buoson omaisuus menee luostarille. Apuun kutsutaan Gianni Schicchi, joka keksiikin keinon korjata asia. Hän teeskentelee olevansa Buoso ja sanelee notaarille uuden testamentin, jossa rahavarat jaetaan sukulaisten kesken, mutta tärkein omaisuus määrätään ”hyvälle ystävälleni Gianni Schicchille”. Sukulaiset ovat raivoissaan, mutta eivät voi tehdä mitään, koska ovat itse olleet mukana juonessa ja testamentin väärentäminen on rikos. Kiitos uuden testamentin suvun nuori mies saa kuitenkin luvan mennä naimisiin Schicchin tyttären kanssa, josta on tullut rikas perijätär väärän testamentin avulla.  

Schicchin ohjaus (Fabrizio Melano) ei ollut mitenkään poikkeava tai erityisen kiinnostava vaan pikemminkin linjaa perusooppera. Jälleen laulajia ei voi kehua loistaviksi, mutta ooppera oli kuitenkin huomattavasti viihdyttävämpi kuin Harlekiini. Ja sopraano Darija Auguštan esitti Laurettan kuuluisan aarian ”O mio babbino caro” erinomaisesti, joskin hieman ihmettelin, kun yleisö aloitti aplodit ennen kuin aaria oli edes päättynyt. Ilmeisesti kaikki eivät kuitenkaan tienneet, miten se päättyy. Kaiken kaikkiaan oopperasti siis jäi ihan mukava maku suuhun, vaikka se nyt ei ollut mikään suunnaton taiteen riemuvoitto.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti