keskiviikko 17. elokuuta 2022

Jumalten tuho Eurajoki Bel Cantossa, 12.8.2022

Eurajoki Bel Canto sai viimein kaikkien koronahässäköiden jälkeen esitettyä myös Richard Wagnerin Ringin viimeisen osan, Jumalten tuhon. Istumalihaksia teossarja vaatii myös katsojilta ja varsinkin kun tämä sarja on esitetty Eurajoen kirkossa eli penkkejä ei voi kehua kovin istumaystävällisiksi, urakka on ollut melkoinen, mutta mitäpä sitä ei mielenkiintoisen Wagner-sarjan takia tekisi.

Jumalten tuhon juoni on yksinkertaistettuna seuraava (tapahtumat jatkuvat suoraan siitä mihin edellinen ooppera eli Siegfried loppuu): Siegfried lähtee Brünnhilden luota ja saapuu Guntherin ja Gutrune (sisarukset) luo. Hagen, joka himoaa Siegfriedin Brünhildelle tämän suojaksi antamaa sormusta, on taivutellut Gutrunen antamaan lemmenjuomaa Siegfriedille, joka sen vuoksi unohtaa Brünnhilden ja rakastuu Gutruneen. Ideana on, että Siegfried Gutrunen saadakseen huijaa Brünnhilden taikakypärän avulla Guntherin puolisoksi. Näin käykin. Hagen saa Siegfriedin vannomaan henkensä uhalla, että ei ole luvannut Brünnhildelle liittoa, joka sitten Siegfriedin muistin palatessa paljastuu valheeksi ja Hagen surmaa Siegfriedin. Brünnhilde seuraa Siegfriediä roviolle ja sormus sinkoutuu takaisiin Rheiniin, josta se alun perin varastettiin.

On ollut elämys kuulla koko Ring soitettuna uruilla ja laulettuna lähes täysin kotimaisin voimin. Produktion jäsenet ovat myös ooppera oopperalta parantaneet järjestelyjä. Ensin urkuparven esiintyjia projektoitiin vain kirkon seinille, mutta sitten tulivat monitorit ja tässä viimeisessä oopperassa kameratkin on suunnattu jo niin, että monitoreilta näki esiintyjät varsin hyvin. Ja nyt librettokin oli jo kaksikielinen (saksa ja suomi), kun se aiemmin oli ollut vain suomeksi. Myös libreton koko oli nyt käyttäjäystävällinen A5. Tosin suurempia ja suurempifonttisia librettoja oli myös tarjolla vähän heikommin näkeville.

Eurajoki Bel Canto on onnistunut Ringin oopperoiden miehityksessä koko ajan varsin hyvin. Tällä kertaa suurin pettymys oli se, että Brünnhilden roolin alkuperäinen esittäjä Hannakaisa Nyrönen oli sairastunut (ja niin kuin minä olin odottanut hänen esiintymistään!) ja roolin lauloi viikon harjoittelun jälkeen Kaisa Kraft. Ihan mukavasti hän olosuhteet huomioon ottaen roolista selvisi, mutta onhan se selvä, että noin lyhyellä harjoituksella ei vielä eläytyminen ihan kohdallaan ole.

Illan ehdoton kuningas oli Hagenin roolin laulanut Mika Kares. Hän oli ainut, joka lauloi ihan nuotteja ja eläytyi urkuparvellakin rooliin loistavasti. Ei ihme, että menestystä on tullut myös maailmalla. Toinen laulaja, jonka haluan nostaa esiin, oli Guntherin roolin laulanut Samuli Takkula. Hän on ooppera oopperalta parantanut esiintymistään ja Guntherina hän oli erinomainen.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti