tiistai 16. elokuuta 2022

Kevätvesiä ja syyssatiireja Joroisten musiikkipäivillä, 30.7.2022

Joroisten musiikkipäivät järjestävät konserttejaan useissa, melko jännittävissäkin paikoissa. Tänä vuonna yksi konserteista ”Kevätvesiä ja syyssatiireja” oli Joroisniemen kartanossa, joka on yksityiskoti eli yleensä siellä ei noin vain vierailla. Kartano sopikin erinomaisesti konserttiympäristöksi, vaikka solistit kehoittivatkin yleisöä istumaan – ihan äänenvoimakkuuden vuoksi - kartanon salin takaosassa. Konsertissa esiintyi bassobaritoni Sam Taskinen ja sopraano Elisaveta Rimkevitch. Säestäjänä toimi Mirva Helske.

Koko esitys koostui venäläisten säveltäjien lauluista, joista osa oli erittäin tuttuja ja osa ainakin minulle täysin tuntemattomia. Myös tyylilajit vaihtelivat laidasta laitaan. Mukana oli romansseja, varsin erikoisia moderneja lauluja että humoristia lauluja. Minun suosikkejani olivat muutamat Rahmaninovin tutut laulut ja toisaalta Dmitri Šostakovitšin Viisi satiiria, joita en ollut aiemmin kuullutkaan.

Rimkevitch esitti venäläisiä lauluja suurella antaumuksella ja hänen eläytymistään ei voi kuin kehua. Ilmeisesti hänellä kuitenkin oli pientä köhää taustalla, koska hän joutui välillä aina vähän yskäisemään, mikä tietenkin rasitti äänihuulia vähän ylimääräistä. Alkuperäisestä ohjelmasta poiketen yksi laulu myös jäi pois esityksestä ja epäilen, että se saattoi johtua Rimkevichin köhästä.

Taskisen bassobaritoni on selkeästi kypsynyt viime vuosina ja oli todella mielenkiintoista kuulla esim. hänen tulkintansa Rahmaninovin laulusta ”Не пой, красавица, при мне” (Älä laula minulle, kaunokainen). Yleensä sitä esittävät lähinnä sopraanot, joten Taskisen tulkinta on todella kiinnostava kuulla.

Oman lisänsä konserttiin toi myös säestävä piano, joka oli 1800-luvulta Pietarista hankittu ja kuuluu kartanoon. Piano on hieman persoonallinen, mutta siinä on ihana lämmin sävy. Kuulemani mukaan se on aika raskas soitettava, mutta Mirva Helske teki kyllä erinomaista työtä säestäjänä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti