tiistai 30. elokuuta 2022

Winterreise Karjalohjan kirkossa, 20.8.2022

Olen tänä vuonna kuullut Franz Schubertin laulusarjan Winterreise (Talvinen matka) jo kaksi kertaa, viimeksi elokuun alussa Mäntässä. Teoshan on alun perin sävelletty pianolle ja laulajalle, mutta tällä kertaa Karjalohjan kirkossa oli tarjolla hieman erilainen Winterreise, sillä nyt esitettiin orkesterille sovitettu Winterreise. Sovituksen oli tehnyt vuonna 2019 kuollut saksalainen kapellimestari/säveltäjä Hans Zender ja solistina lauloi suuri suosikkini tenori Tuomas Katajala.

Jännitin kovasti miltä orkesterille sovitettu Winterreise kuulostaisi tietämättä kuitenkaan oikein, mitä odotin. Voin kuitenkin suoraan sanoa, että konsertti oli elämys. Teos kuulosti aivan uudelta orkesterin soittamana ja Zenderin sovituksessa esiin nousi ihan uusia lauluja, jotka eivät aiemmin olleet suosikkieni joukossa kuten esim. Joella, joka Zenderin sovituksena oli suorastaan huikea.

Zenderin sävelkieli oli sopivasti moderni ja Lohjan kaupunginorkesteri teki sille oikeutta. Zender käytti sovituksessa myös hieman epätavallisia elementtejä kuten megafonia. Yleensä Winterreise nousee tai kaatuu laulusolistin mukana, mutta tässä esityksessä Katajalan tehtäväksi jäi vain täydentää teosta. Hyvin hän siitä suoriutui, mutta täytyy myöntää, että joskus vielä haluaisin kuulla hänen esittävän teoksen myös pelkällä pianosäestyksellä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti