tiistai 30. elokuuta 2022

Tituksen lempeys Sellosalissa Espoossa, 19.8.2022

Musiikkiopisto Juvenalian oopperaluokka esittää aina silloin tällöin oopperoita ja tällä kertaa oli Wolfgang Amadeus Mozartin Tituksen lempeyden vuoro Espoon Sellosalissa. Teoksen oli ohjannut – kukapa muu kuin Suomen oopperakentän ahkerin oopperaohjaaja Ville Saukkonen. Tituksen lempeys ei ole Mozartin parhaita tai edes suosituimpia oopperoita, mutta kyllä sitä aina tasaisin väliajoin Suomessakin esitetään.

Oopperan alkuperäinen juoni sijoittuu antiikin Roomaan, jossa keisari Titus harkitsee naimisiin menoa. Aiemman keisarin tytär Vitella pitää itseään ainoana oikeana tulevana keisarinnana ja loukkaantuu, kun Titus näyttää päätyvän toiseen naiseen. Hän yllyttää rakastajansa Seston murhaamaan Tituksen. Titus haluaa naida Servilian, joka on Seston sisar ja Annion rakastettu. Annio on valmis uhraamaan onnensa Tituksen vuoksi, mutta Servilia kertoo Anniosta Titukselle, joka jalomielisesti peruu kosintansa. Sesto hyökkää Tituksen kimppuun ja tunnostuskien jälkeen tunnustaa rikoksensa, mutta ei paljasta Vitellaa. Titus ei kuitenkaan ole kuollut ja Vitella tunnustaa hänelle olevansa murhayrityksen suunnittelija. Titus kuitenkin armahtaa kaikki.

Saukkonen oli siirtänyt tapahtumat kuvitteelliseen maahan, jossa oli populistinen johtaja., mikä toimi ihan kohtuullisen hyvin. Oopperan juoni on hieman ikävystyttävä, mutta yleisö seurasi varmasti ihan mielenkiinnolla laulajia ja soittajia, jotka olivat amatöörejä, eivät ammattilaisia. Laulajien taso vaihteli siis jonkin verran, jopa kesken esityksen, mutta yleisesti ottaen voi sanoa, että lähes kaikki lauloivat vähintäänkin ajoittain oikein hyvin, mikä ei ole niin helppoa, kun on kyseessä kokonainen Mozartin ooppera. Itse ehkä pidin eniten Servilian roolin laulaneesta Sointu Pitkäsestä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti